Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT
Kokio maisto vengti?
Perdirbtas maistas yra visos paruoštos vartojimui sriubos, šaldytos picos, jau paruošti valgymui pusfabrikačiai, dešrainiai, dešrelės, skrudintos bulvytės, gazuoti limonadai, supakuoti sausainiai, tortai, saldainiai, spurgos, ledai bei daugybė kitų produktų, kurie tapo įprasti šiuolaikinei visuomenei ir dažnas gyventojas neįsivaizduoja savo kasdienybės be šių produktų.
„Perdirbtas maistas yra su papildomais konservantais, skonio stiprikliais, dažais bei kitais priedais, kurie garantuoja ilgesnį maisto galiojimo laikotarpį bei patrauklią išvaizdą bei kvapą. Mūsų organizmas į šiuos priedus reaguoja kitaip nei į mažai perdirbtą, sveiką maistą“, – sako viena iš tyrimo autorių, daktarė Kiara Chang.
Rizika priklauso nuo suvartojamo maisto kiekio
Kaip praneša CNN, mokslinis tyrimas buvo paskelbtas eClinicalMedicine žurnale. Tyrimo metu buvo stebimi žmonės, jų valgymo įpročiai ir sveikata. Taip pat stebėta maisto įtaka net 34-rių tipų vėžio atsiradimui 10-ies metų laikotarpyje.
Tyrimo respondentai stebėjimo metu suvartodavo perdirbto maisto nuo 9,1 procento iki 41,4 procentų savo mitybos raciono.
Pastebėta, kad savo mitybos racione padidinus perdirbto maisto 10-čia procentų, tikimybė susirgti vėžiu išauga 2 procentams, o kiaušidžių vėžio tikimybė padidėja iki 19 procentų.
Pastebėta, kad daug perdirbto maisto vartojantys žmonės dažniau serga antro tipo diabetu, skundžiasi nutukimu, o 2022 metais atlikta analizė parodė, kad JAV 200 tūkstančių jaunuolių iki 28 metų valgo daug perdirbto maisto ir turi polinkį sirgti storosios žarnos vėžiu, kuris yra trečias pagal dažniausiai užregistruojamus onkologinius susirgimus šioje šalyje.
Mokslinio tyrimo metu buvo stebimas respondentų gyvenimo būdas, išsilavinimas, karjeros galimybės. Pastebėta, kad perdirbti maistu piktnaudžiauja mažesnes pajamas gaunantys, aukštojo išsilavinimo stokojantys žmonės. Tai susiejama tuo, kad sveikas maistas, daržovės dažniausiai kainuoja daugiau ir reikalauja bent elementarių maisto gamybos žinių.