PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 7 d. 13:42

Danijos premjerės užpuolikui skirta laisvės atėmimo bausmė ir deportacija

Pasaulis

Danijos premjerė Mette Frederiksen. Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


313096

Danijos teismas trečiadienį skyrė keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir nurodė deportuoti Lenkijos pilietį už tai, kad šis birželio mėnesį Kopenhagoje smogė šalies ministrei pirmininkei Mette Frederiksen.

„Pripažinome jus kaltu dėl to, kad sudavėte ministrei pirmininkei kumščiu į dešinį petį“, – sakė teisėjas Jacobas Scherfigas 39 metų vyrui, pasibaigus dvi dienas trukusiam teismo procesui.

Vyras, kurio pavardės skelbti žiniasklaidoje neleido Danijos valdžios institucijos, buvo sulaikytas iš karto po incidento birželio 7 dieną vienoje Kopenhagos aikštėje.

Penkerius metus Danijoje gyvenęs vyras, atlikęs bausmę, bus deportuotas. Be to, jam taip pat bus uždrausta šešerius metus įvažiuoti į šalį.

Per dvi dienas trukusį teismo procesą jis neigė savo kaltę, sakydamas, kad prisimena, jog stovėjo akis į akį su premjere, kurią atpažino, bet neprisilietė prie jos.

Jis teigė manantis, kad atmintį prarado dėl anksčiau vartoto alkoholio, kuris tuo metu suveikė, ir iš netikėtumo staiga susidūrus akis į akį su ministre pirmininke.

Paskelbus nuosprendį, vyras per savo advokatą pranešė teismui, kad sutinka su juo.

46 metų M. Frederiksen po incidento buvo atlikta medicininė apžiūra ir jai buvo diagnozuotas „dešiniojo peties sumušimas ir nedidelis kaklo slankstelių sužeidimas“, tuomet pranešė jos biuras.

Vyras buvo nuteistas už smurtą prieš valstybės tarnautoją. Jis jau buvo teistas dėl kelių kaltinimu nepadoriu elgesiu ir sukčiavimu kituose incidentuose.

Nei kaltinimas, nei gynyba teismo proceso metu nekvietė M. Frederiksen kaip liudytojos, nes prokurorai teigė, kad gali pateikti pakankamai tvirtą kaltinimą ir be jos parodymų.