PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 5 d. 13:33

D. Trumpas mano, kad Izraelis turėtų smogti Irano branduoliniams objektams

Pasaulis

D. Trumpas / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


322233

JAV respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad, jo nuomone, Izraelis turėtų smogti Irano branduoliniams objektams, atsakydamas į antradienį surengtą Teherano raketų ataką prieš žydų valstybę.

Buvęs prezidentas, kalbėdamas rinkimų kampanijos renginyje Šiaurės Karolinoje, užsiminė apie šią savaitę demokratų prezidentui Joe Bidenui užduotą klausimą apie galimybę Izraeliui nusitaikyti į Irano branduolinę programą.

„Jie paklausė jo, ką manote apie Iraną, ar smogtumėte Iranui? O jis atsako: „Jei nesitaikys į branduolinius objektus.“ Tai yra tai, į ką ir nori pataikyti, tiesa?“ – teigė D. Trumpas renginyje Fajetvilyje, netoli didelės JAV karinės bazės.

Trečiadienį J. Bideno buvo paklausta, ar jis pritartų smūgiams prieš Irano branduolinius objektus, ir JAV prezidentas žurnalistams davė neigiamą atsakymą.

„Manau, kad jis ne taip suprato“, – į dalyvio klausimą apie šią situaciją penktadienį atsakė D. Trumpas.

„Ar ne į tai reikia taikytis? Turiu omenyje, kad tai didžiausia mūsų rizika – branduoliniai ginklai“, – kalbėjo jis.

„Kai jie uždavė jam šį klausimą, atsakymas turėjo būti: „Pirmiausia smogti branduoliniams (objektams), o dėl viso kito rūpintis vėliau“, – pridūrė D. Trumpas. – Jei jie ketina tai padaryti, jie tai padarys. Bet mes sužinosime, kokie yra jų planai.“

Trečiadienį J. Bidenas pareiškė nepritariantis smūgiams prieš Irano branduolinius objektus, Izraeliui reaguojant į beveik 200 Irano balistinių raketų paleidimą.

„Aptarsime su izraeliečiais, ką jie ketina daryti“, – sakė jis ir pridūrė, kad visos Didžiojo septyneto (G-7) narės sutinka, jog Izraelis turi „teisę atsakyti, bet turėtų atsakyti proporcingai“.

D. Trumpas, įsitraukęs į įnirtingą prezidento rinkimų kampanijos kovą su JAV viceprezidente, Demokratų partijos kandidate Kamala Harris (Kamala Haris), mažai kalbėjo apie pastaruoju metu padidėjusią įtampą Artimuosiuose Rytuose.

Šią savaitę jis paskelbė smerkiantį pareiškimą, kuriame atsakomybę už krizę priskyrė J. Bidenui ir K. Harris.