PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Gegužės 10 d. 18:40

Čia tai šašlykas: ar girdėjote apie „Napoleoną“, tik iš mėsos?

Lietuva

Fotodiena

EtapliusŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


360739

Kol visi laukiame vis geresnių orų, metas pasižvalgyti grilio patiekalų idėjų. Juk artėjanti vasara ir grilis – neatsiejami dalykai, o ypač Lietuvoje. Čia grilio specialistas – kone kiekvienas! Tačiau šio sekmadienio TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Iššūkis“ jūsų grilinimo patirtį padės pakelti į kitą lygį. Po šių patiekalų būtent jūs tapsite didžiausiu kiekvieno grilinimo virtuozo konkurentu!

Šįkart ne tik sužinosime, kaip pasigaminti garsiųjų Buffalo sparnelių padažą, bet ir kaip paruošti... sluoksniuotą šašlyką su smulkinta jautiena, vadinamą mėsos „Napoleonu“!

„Buffalo wings“ tapo didžiausiu hitu 1964-aisiais, o juos patiekęs nedidelis Amerikos šeimos baras – tikru traukos centru! Šiandien tai – pasaulinis užkandžių karalius, tačiau kadaise kepti vištienos sparneliai, apvolioti aitriame padaže, tebuvo paskutinės minutės improvizacija.

O štai lietuvių pamiltų šašlykų tradicija siekia senovės Rytų pasaulį. Žodis „šašlykas“ kilęs iš turkų kalbos ir reiškia „iešmą“ bei ant jo esančią mėsą.

Visgi, galime lažintis, kad tikrai ne visi yra girdėję apie šašlyką, vadinamą „Napoleonu“. Tai – legendinio torto improvizacija tik su mėsa. Čia sluoksniuojama jautienos pekanija, smulkinta mėsa, jautienos lajus ir kiaulienos šoninė.

Kaip žingsnis po žingsnio paruošti abu šiuos mėsos patiekalus, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje. O juos, beje, ruoš ne bet kas, o tikri grilinimo virtuozai iš „Šefai ant ratų“.

Įdomu tai, kad jiems priklauso ir ne vienas rekordas. Nuo 3 metrų dešrainio iki mėsainio, svėrusio net 315 kilogramų!

Daugiau apie šiuos pasiekimus bei grilinimo paslaptis sužinosite laidoje, o smalsiausiems mėsos „Napoleono“ receptas pateikiamas jau dabar.

Fotodiena

Sluoksniuotas jautienos šašlykas „Napoleonas“

Ingredientai:

picancha jautienos kumpis;

kiaulienos šoninė;

kebabų prieskoniai;

čimičuri prieskoniai;

grilio prieskoniai;

pomidorai;

cukinijos;

pievagrybiai;

alyvuogių aliejus.

Gaminimo eiga

Nuo jautienos kumpio atskiriame riebalą ir jį susmulkiname. Dalį jautienos kumpio supjaustome plonomis juostelėmis, dalį sukapojame. Juosteles išklojame ant lentelės ir beriame prieskonius: grilio, rūkytos paprikos ir kebabų. Į smulkintą jautieną taip pat suberiame šiuos prieskonius, o į picancha riebalą (lajų) – čimičuri, rūkytos paprikos ir grilio prieskonius. Išmaišome.

Indelyje pradedame sluoksniuoti mėsą. Klojame jautienos juosteles, dedame kapotą jautieną, tiesiame šoninės juosteles, dedame riebaliukus ir vėl išklojame jautienos juostelėmis. Tuomet paliekame pastovėti šaldytuve 2 valandas.

Išėmus iš šaldytuvo, supjaustome norimo dydžio gabalėliais ir veriame ant iešmų. Kepame grilyje kartu su mėgstamomis daržovėmis. Patiekiame apšlakstę pakaitintu aliejumi su čimičuri prieskoniais. Skanaus!

„La maistas. Iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val., per TV3!

Fotodiena

#NAPOLEONAS#ŠAŠLYKAS#GRILIS