PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 18 d. 10:49

Buvau įvardintas, kaip vienas riaušininkų taikinių, sako riaušių byloje liudijantis G. Landsbergis

Lietuva

Gabrielius Landsbergis. BNS/Fotobankas nuotr.

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


319194

Seimo narys, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad 2021 m. prie parlamento vykusių riaušių metu negalėjo išeiti iš parlamento, o apsaugos darbuotojai jį įspėjo, kad jis gali būti vienu iš minios taikinių.

„Išeiti iš Seimo rūmų nepavyks, įspėjo apsauga, neabejotinai gali būti ir smurtas, (siūlyta – ELTA) geriau palaukti, kol atvažiuos tarnybos ir sudarys galimybės išeiti. Teko palaukti“, – nuotoliniu būdu riaušių bylą nagrinėjančiam teismui pasakojo liudytojas G. Landsbergis.

Jis byloje minimų įvykių metu dalyvavo Seimo posėdyje. G. Landsbergiui kolegos parlamentarai pasakojo, kad lauke esanti minia yra agresyvi.

G. Landsbergis mano, kad parlamentaro laisvė negali būti ribojama.

„Apsaugai pasakiau, kad turime turėti teisę saugiai išeiti. Agresyvi minia neturi apriboti Seimo narių teisės į laisvą judėjimą. Buvome sutarę, kad būsiu iki tam tikros valandos ir ne ilgiau, pasakiau, kad ketinu išeiti iš Seimo bet kuriuo atveju“, – sakė jis.

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Astrai Genovaitei Astrauskaitei pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs Andrejus Lobovas, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

„Ar nebuvo tokio faktoriaus, kaip baimė, visi jūsų nekenčia. Mums gresia atsakomybė, o jums linksma, o mums nelabai. Jūs pateisinate savo ir Ingridos Šimonytės veiksmus nebendrauti su tauta?“, – liudytojo teiravosi A. Lobovas. Jis palinkėjo G. Landsbergiui toliau gyventi baimėje.Teisėjui ne kartą teko drausminti kaltinamuosius, kad jie liudytojui užduotų su baudžiamąją byla susijusius klausimus, o ne replikuotų liudytojui.

„Ne padiskutuoti susirinkome“, – sakė teisėjas teisėjų Jeugenijušas Jaglinskis, kai iš salės skriejo klausimai, kas iš valdžios sumanė įvesti ribojimus per pandemiją, prievartinę vakcinaciją.

Teisėjas nuolat šalino kaltinamųjų klausimus ir ragino atiduoti mikrofonus po salę vaikštantiems teismo darbuotojams. Pastarieji vaikšto po salę ir perduoda mikrofonus kaltinamiesiems, kurie nori užduoti klausimus.

„Aš noriu paklausti negerbiamo žmogaus – ar jūs suvokiate dėl kokios priežasties susirinko tiek daug žmonių, ir ko jie iš jūsų reikalavo, ar jūs išsiaiškinot, ko jie atvyko prie Seimo?“, – G. Landsbergio klausė kaltinamoji Oksana Pročkailo.

„Gal žinote, kaip už 1 eurą nusipirkti sklypą Vilniuje?“ – G. Landsbergio klausė kaltinamasis Arnoldas Radzevičius.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.