PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugsėjo 20 d. 12:37

Teigiama, kad Bulgarijos įmonė nesusijusi su grupuotei „Hezbollah“ nusiųstais ir susprogdintais prietaisais

Pasaulis

Libane sprogus pranešimų gavikliams buvo sužeista šimtai žmonių. Youtube stop kadras.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


319654

Bulgarijos valdžios institucijos penktadienį pareiškė, kad Sofijoje įsikūrusi bendrovė neturi nieko bendra su sprogdinimams panaudotų ryšio priemonių tiekimu Libano kovotojų grupuotei „Hezbollah“.

Antradienį ir trečiadienį visame Libane sprogo šimtai pranešimų gaviklių ir radijo ryšio stotelių, dėl to žuvo mažiausiai 37 žmonės, beveik 3 000 buvo sužeisti ir kilo panika.

„Hezbollah“ ir kelios tarptautinės žiniasklaidos organizacijos dėl elektroninių prietaisų sabotažo apkaltino Izraelį. Šis nepateikė jokių viešų komentarų.

„Atlikus patikrinimus, neginčijamai nustatyta, kad jokia ryšio įranga, atitinkanti tą, kuri sprogo rugsėjo 17 dieną, nebuvo importuota, eksportuota ar pagaminta Bulgarijoje“, – teigė Nacionalinė saugumo agentūra (SANS).

Ketvirtadienį SANS pranešė pradėjusi tyrimą po to, kai Vengrijos interneto svetainėje „Telex“ buvo paskelbta, kad „Norta Global“ – Norvegijos piliečio Sofijoje registruota bendrovė – importavo įrenginius ir vėliau juos tiekė „Hezbollah“.

Penktadienį agentūra pareiškė, kad bendrovė ir jos savininkas „nevykdė jokių sandorių, susijusių su prekių pardavimu ar pirkimu“ arba kad tam „taikytini terorizmo finansavimo įstatymai“.

Bendrovė „Norta Global“, kurią 2022 metų balandį įkūrė Rinsonas Jose, pernai deklaravo 650 000 eurų pajamų, gautų už konsultacinę veiklą už Europos Sąjungos ribų.

Aukščiausi Taivano pareigūnai teigia, kad ryšio įrenginiai, pažymėti vietos bendrovės „Gold Apollo“ prekės ženklu, buvo ne iš salos.

„Gold Apollo“ vadovas Hsu Ching-kuangas savo ruožtu pirštu bedė į Vengrijoje įsikūrusią partnerę „BAC Consulting KFT“, kuriai „Gold Apollo“ leido naudoti savo prekės ženklą.

Tačiau Vengrijos vyriausybės atstovas spaudai teigė, kad „BAC Consulting KFT“ buvo „prekybos tarpininkė, neturinti gamybos ar veiklos padalinio Vengrijoje“.