PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 12 d. 11:23

„Baltosios pirštinės“: pirmosiomis rinkimų dienos valandomis gauta 14 pranešimų apie galimus pažeidimus

Lietuva

Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.

Miglė ValionytėŠaltinis: ELTA


300847

Sekmadienį vykstančiuose prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės per pirmąsias keturias balsavimo valandas „Baltosios pirštinės“ tiek iš stebėtojų, tiek iš kitų gyventojų gavo 14 pranešimų apie galimus pažeidimus.

Kaip Eltai teigė teigė visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovai, iki 11 val. stebėtojai jau aplankė 29 apylinkes, rimtų pažeidimų kol kas nėra fiksuota. Tuo metu iš stebėtojų bei gyventojų sulaukta 14 pranešimų apie galimus pažeidimus.

„Iš stebėtojų ir gyventojų (Rinkimų dieną – ELTA) esame gavę 14 pranešimų apie galimus pažeidimus. Daugiau nei pusė jų susiję su politine reklama ir politinės reklamos agitacinio laikotarpio draudimo nesilaikymo. Maždaug trečdalis jų susiję su rinkimų komisijos darbu“, – Eltai sakė organizacijos atstovas.

Pranešime žiniasklaidai organizacija taip pat nurodė gavusi informacijos apie rinkėjams neišduodamus privalomojo referendumo biuletenius.

„Kol kas pranešta apie kelis atvejus Širvintų ir Telšių rajonų savivaldybėse. Organizacija aiškinasi, dėl kokių priežasčių biuleteniai nebuvo išduodami“, – rašoma pranešime.

Taip pat pažymima, kad kaip ir kiekvienuose rinkimuose, pasitaiko neteisingai užplombuotų balsadėžių atvejų, kai kur rinkimų komisijos nenaudoja duomenų apsaugai užtikrinti skirtų juodų lakštų, rinkėjams be rimtos priežasties leidžiama eiti po kelis į vieną balsavimo kabiną.

ELTA primena, kad sekmadienį vyksta prezidento rinkimai ir referendumas dėl pilietybės išsaugojimo. Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta nuo 7 iki 20 valandos.

Dėl šalies vadovo posto varžosi 8 kandidatai.

Antrosios kadencijos siekia Gitanas Nausėda, konservatoriai kelia premjerę Ingridą Šimonytę, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – Giedrimą Jeglinską, Laisvės partija – buvusį Konstitucinio Teismo (KT) pirmininką Dainių Žalimą, Darbo partija – savo lyderį Andrių Mazuronį.

Savarankiškai išsikėlė advokatas Ignas Vėgėlė, medikas Eduardas Vaitkus bei partijos „Nemuno aušra“ įkūrėjas Remigijus Žemaitaitis.

Referendumo biuletenyje siūloma atsisakyti šiuo metu Konstitucijoje įrašyto sakinio: „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“. Ši nuostata neleidžia išsaugoti Lietuvos pilietybės įgijus kitos valstybės pilietybę.