PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2024 m. Rugpjūčio 26 d. 15:48

Baltijos kelio 35-metis Ukmergėje paminėtas su įspūdingais istoriniais automobiliais

Ukmergė

Dainiaus Vyto nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: Ukmergės rajono savivaldybė


315480

Rugpjūčio 24 dieną Ukmergės miesto centras kelioms valandoms buvo virtęs įspūdinga daugiau nei 210 istorinių automobilių paroda po atviru dangumi. Čia pakeliui į Vilnių buvo užsukę „Baltijos kelias -35“ – istorinių automobilių žygio dalyviai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Kartu su žygeiviais – išskirtinės technikos entuziastais ukmergiškiai ir miesto svečiai paminėjo Baltijos kelio 35-metį.

Susirinkusiuosius Kęstučio aikštėje, prie Nepriklausomybės paminklo „Lituania Restituta“, pasveikino Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Algirdas Stončaitis, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė.

„Prieš 35 metus Baltijos kelias tapo vienybės ir drąsos simboliu, kai Pabaltijo šalių tautos susikabino rankomis ir išreiškė savo troškimą gyventi laisvėje. Tą dieną prisimenu ir aš. Dar būdamas paauglys, stovėjau gyvojoje Baltijos kelio grandinėje ir tai tikrai buvo jaudinantis bei nepakartojamas jausmas, kai mus visus jungė vienybė. Tegul mus lydinti istorija, šis minėjimas, aukų atminimas ir jūsų graži iniciatyva - susivienijus važiuoti Baltijos keliu istoriniu transportu, primena mums visiems apie mūsų pareigą saugoti ir stiprinti nepriklausomybę bei laisvę. Dėkoju, kad esate čia su mumis, taikios padangės mums visiems!“, - kalbėjo meras D. Varnas.

Renginyje dalyvavo Estijos pučiamųjų instrumentų orkestras bei senovinės technikos entuziastų klubai: Eesti vanatehnika klubide liit (Estija), Latvijas Antīko automobiļu klubs (Latvija), Senovinių automobilių klubas „Klasika“ (Lietuva).

Beveik 700 kilometrų Baltijos kelio maršrutą atkartojantį žygį organizavo trys Baltijos šalių istorinės technikos entuziastus vienijantys klubai: Estijos senų transporto priemonių klubų asociacija, Latvijos istorinių automobilių klubas ir Lietuvos senovinių automobilių klubas „Klasika“.

Vieninga automobilių kolona rugpjūčio 20-ąją startavo Taline, Dainų šventės aikštėje. Vėliau buvo užsukusi į Estijos miestus Kohila, Türi, Viljandi, Karksi-Nuja, ir Lilli, Latvijoje aplankė Valmiera, Cesis, Rygos ir Bauskos miestus, o Lietuvoje Pasvalį, Panevėžį ir Ukmergę bei finišavo Vilniuje.

Istorinių automobilių žygis rengiamas antrąjį kartą. Pirmasis toks renginys įvyko 2019 m., minint Baltijos kelio 30-metį. Tąsyk kelionė prasidėjo iš Vilniaus į Taliną, o šiemet atvirkščiai – iš Talino į Vilnių.

Tarp žygyje „Baltijos kelias-35“ užregistruotų transporto priemonių, kelios išsiskyrė itin garbingu amžiumi ir istorine verte. Tarp jų yra 1930 m. „Chrysler Six CJ“ (savininkas Madis Kõrvits), 1931 m. „Bentley Racing Green Speed 8“ (savininkas Albinas Monstavičius), 1933 m. „Chrysler CO6“ (savininkas Janno Hannus), 1935 m. „DKW F5 Front-Luxus“ (savininkas Indrek Sirk) ir 1935 m. „Mercedes-Benz 290 Cabrio D“ (savininkas Stanislovas Bartkevičius).