PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 22 d. 13:53

Baltarusija ir Kinija pasirašys laisvosios prekybos susitarimą

Pasaulis

Minskas / Unsplash

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


315040

Baltarusija, kuriai dėl paramos Rusijos karui Ukrainoje taikomos Vakarų sankcijos, ketvirtadienį pareiškė, kad pasirašys laisvosios prekybos susitarimą su Kinija dėl paslaugų ir investicijų.

Kinijos ministras pirmininkas Li Qiangas atvyko į Baltarusiją susitikti su jos vadovu Aliaksandru Lukašenka po vizito Maskvoje, kur jis pasidžiaugė stiprėjančiais ryšiais su Rusija ir susitiko su Vladimiru Putinu.

Vizito metu Minskas ir Pekinas pasirašys keletą dvišalių partnerystės susitarimų, sakoma Baltarusijos prezidentūros pareiškime jos interneto svetainėje.

„Vieną jų neabejotinai galima pavadinti istoriniu – susitarimą dėl laisvosios prekybos zonos paslaugoms ir investicijoms sukūrimo“, – jame cituojamas A. Lukašenka.

Minsko teigimu, susitarimas padės sukurti „skaidrias ir nuspėjamas taisykles“, kurios per ateinančius penkerius metus padidins Baltarusijos eksportą į Kiniją mažiausiai 12 proc., o Kinijos investicijas į Baltarusiją – 30 proc.

Baltarusijai įvestos sankcijos dėl jos paramos Rusijos karui Ukrainoje ir dėl A. Lukašenkos susidorojimo su protestuotojais po ginčijamo jo perrinkimo 2020 metais. Šalis yra labai priklausoma nuo Maskvos ekonominės paramos.

Tuo tarpu Kinija, vykdydama didžiulius infrastruktūros ir finansinius projektus, augina savo ekonominius raumenis visoje Eurazijoje, milžiniškomis investicijomis siekia stiprinti savo „minkštąją galią“, o tai kelia nerimą Vakarams.

Tiek Baltarusija, tiek Kinija kaltinamos, kad sudaro sąlygas Maskvai vykdyti karą prieš Ukrainą ir palaiko jį.

A. Lukašenka sakė, kad norėtų per ateinančius metus Baltarusijoje pamatyti „didelį Kinijos technologijų antplūdį“.