PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 11 d. 20:41

B. Netanyahu reikalauja, kad Izraelis kontroliuotų Gazos Ruožo teritoriją prie Egipto sienos

Pasaulis

B. Netanjahu. EPA-ELTA nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


309063

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareikalavo, kad Izraelis išlaikytų svarbios Gazos Ruožo teritorijos, esančios prie Egipto sienos, kontrolę, tai turi būti įtraukta į bet kokį susitarimą sustabdyti karą su „Hamas“.

Izraelio derybininkams grįžus po derybų su tarpininkais Katare, B. Netanyahu sakė, jog Izraelis turi kontroliuoti koridorių, kad ginklai iš Egipto nepasiektų „Hamas“ – tai viena iš keturių susitarimo su ginkluotais palestiniečiais sąlygų. Jis nepasakė, ar tokia priemonė būtų nuolatinė.

Ši sąlyga prieštarauja „Hamas“ pozicijai, kad po paliaubų Izraelis turi pasitraukti iš visos Gazos Ruožo teritorijos. Tai pirmas kartas, kai Izraelis primygtinai reikalauja kontroliuoti Rafacho sienos perėjos į Egiptą dalį palestiniečių teritorijoje bei koridorių palei sieną.

B. Netanyahu sakė, kad Izraelio derybininkai, vadovaujami „Mossad“ žvalgybos vadovo Davido Barnea, vyko į Dohą ginti keturių „geležinių principų“ su pagrindine sąlyga, kad Izraeliui bus leista kovoti, kol bus pasiekti jo karo tikslai sunaikinti „Hamas“ ir sugrąžinti visus įkaitus.

B. Netanyahu dar kartą pakartojo kitus principus: sustabdyti ginklų iš Egipto tiekimus „Hamas“ „pirmiausia Izraeliui kontroliuojant Filadelfio ašį ir Rafacho perėją“, neleisti kovotojams persigrupuoti Gazos Ruožo šiaurėje ir garantuoti, kad būtų išlaisvintas „maksimalus“ įkaitų skaičius.

B. Netanyahu pažadėjo toliau „visa jėga“ kovoti su „Hamas“, „šventa misija“ vadino per spalio 7 d. išpuolius paimtų įkaitų sugrąžinimą. Manoma, kad Gazos Ruože tebėra 116 iš 251 per išpuolius paimto įkaito, bet 42 jų, kariuomenės teigimu, žuvo. Lapkritį per vienos savaitės paliaubas buvo išlaisvinti maždaug 105 įkaitai.