PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 9 d. 08:49

Aukštaitijos sostinės vardą svetur garsina globalūs panevėžiečiai

Panevėžys

G. Kartano nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Panevėžio miesto savivaldybė


308418

Panevėžio miesto savivaldybė įgyvendina į diasporą orientuotą, po pasaulį išsibarsčiusių panevėžiečių bendruomenę telkiantį projektą „Globalus Panevėžys“. Tokiu būdu stengiamasi simboliškai išplėsti regiono ribas, integruojant išvykusius tautiečius į gimtojo miesto gyvenimą, suteikiant jiems galimybę visuomeniniais pagrindais prisidėti kuriant miesto ar net šalies ekonominę, kultūrinę, socialinę gerovę ir kt.

Projekte dalyvaujančius svetur gyvenančius panevėžiečius vienija bendras tikslas – tarpusavyje palaikyti ryšius, dalintis patirtimi, idėjomis, pasiūlymais – tam yra sukurtas ambasadorių tinklas. Ambasadoriaus vardas suteikiamas žmonėms, sutinkantiems bendradarbiauti įgyvendinant įvairias Panevėžio miesto savivaldybės iniciatyvas bei projektus, kviečiama dalintis savo patirtimi bei ryšiais, ieškoti galimybių kelti miesto gerovę, vykdyti aktyvias verslo, investicijų pritraukimo, kultūros, sporto, socialinės plėtros ir kitų sričių veiklas, užmegzti abipusius ryšius tarp Savivaldybės ir užsienio valstybių savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų bei kitų institucijų ar suinteresuotų asmenų, atstovaujant Savivaldybei, garsinant jos vardą.

„Miestas yra stiprus, kai stipri jo bendruomenė. Įgyvendindami projektą „Globalus Panevėžys“ tiesiame tiltus tarp išvykusiųjų ir čia gyvenančių panevėžiečių. Džiaugiuosi, plačiu mūsų miesto ambasadorių tinklu – Panevėžys atstovaujamas Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Ukrainoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Norvegijoje, Turkijoje. Patvirtinome jau devintąjį „Globalaus Panevėžio“ ambasadorių – Aleksandrą Smirnovą, šiuo metu gyvenantį Čikagoje. Tikiu, kad ateityje bendromis jėgomis įgyvendinsime įvairius tarptautinius, globalius panevėžiečius vienijančius projektus“, – kalbėjo Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Praėjusią savaitę Savivaldybėje apsilankęs ir prisijungęs prie projekto „Globalus Panevėžys“ ambasadorių tinklo Aleksandras Smirnovas į Jungtines Amerikos valstijas išvyko dar 2011-aisiais, kur sėkmingai įkūrė nuosavą verslą. Vyras ne tik užsiima verslu, bet ir padeda sporto organizacijoms, remia įvairius gimtojo miesto sporto renginius, organizuoja sporto stovyklas. A. Smirnovas kiekvienais metais yra pagrindinis Panevėžyje vykstančių graikų-romėnų imtynių turnyro „Panevėžys Open“ rėmėjas. Kadangi jam rūpi Panevėžio jaunimo ateitis, 2023 metais jauniesiems sportininkams organizavo ir finansavo mokomąją treniruočių stovyklą JAV. „Panevėžys yra patrauklus miestas ne tik čia gyvenantiems, bet ir investuotojams. Palyginus Panevėžį iš kokio aš išvykau ir palyginus koks jis yra šiuo metu – man džiaugiasi širdis. Panevėžys tapo patrauklus miestas visiems – ir jauniems, ir vyresniems gyventojams – išgražėję parkai, atnaujinama sporto infrastruktūra, sutvarkyta Senvagė, Laisvės aikštė, neseniai lankytojams duris atvėręs Stasio Eidrigevičiaus menų centras, sparčiai tvarkoma autobusų stotis, įsikūrusi Panevėžio laisvoji ekonominė zona pritraukia investuotojus ir sukuria naujas darbo vietas. Galiu drąsiai pasakyti, kad Panevėžys yra nuostabus miestas, kuris vis atsinaujina“, – kalbėjo A. Smirnovas.

Praėjusią savaitę Savivaldybėje apsilankė ir dar vienas „Globalaus Panevėžio“ ambasadorius, šįkart tai buvo Norvegijoje gyvenantis Mantas Simaitis. Vyras prie šaunaus ambasadorių būrio prisijungė dar praėjusiais metais, o tai įrodantis pažymėjimas įteiktas šiemet. M. Simaitis gimė ir augo Panevėžyje, prieš 18 metų baigęs tuometę Panevėžio 5-ąją vidurinę mokyklą vyras pasirinko studijas šalies sostinėje. Po jų Mantas trumpam buvo išvykęs į Jungtinę Karalystę užsidirbti gyvenimo pradžiai, tačiau po metų vyras grįžo į Lietuvą ir apsistojo sostinėje. Sprendimas emigruoti nebuvo sunkus, jį visada traukė naujos, įdomios patirtys, iššūkiai ir dar nepažintos vietos. Turbūt populiariausias ir daugiausiai dėmesio sulaukiantis panevėžiečio projektas – Osle organizuojamas protų mūšio šou. Šis renginys tapo vienu populiariausių ir daugiausiai žmonių sutraukiančiu lietuviškų projektų visoje Skandinavijoje.

„Kad ir kur būčiau, širdyje vis tiek esu panevėžietis. Džiaugiuosi, kad Panevėžio miesto savivaldybė įgyvendina tokį puikų projektą „Globalus Panevėžys“, orientuotą būtent į išvykusius tautiečius. Dėkoju jums už įvertinimą, stengsiuosi pateisinti šio titulo vardą. Noriu būti naudingu Panevėžiui, tad gimtajame mieste šį penktadienį rengiu protų mūšio šou. Naudodamasis proga noriu visus panevėžiečius ir miesto svečius pakviesti į vasaros festivalį „Susitikime penktadienį“, kurio metu nuo 18 val. pats vesiu protų mūšio šou. Jums tereikia suburti savo komandą ir smagiai praleisti laiką su draugais ar bendraminčiais“, – sako M. Simaitis. Susidomėjusius puikiu renginiu išsamesnę informaciją rasite www.pankultura.lt.

Praėjusią savaitę Vilniuje vykusioje Lietuvos dainų šventėje buvo rengiamos Pasaulio lietuvių dienos, kurių metu „Globalaus Panevėžio“ ambasadorė Turkijoje Ieva Keskinė organizavo Turkijos lietuvių bendruomenės paviljoną Rotušės aikštėje. Čia buvo pristatytas tradicinis turkų menas Ebru – piešimas ant vandens, kurį išbandė ir pats Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Taip pat Turkijos lietuviai lankytojus vaišino turkiška kava, būrė iš kavos tirščių, mokė pilvo šokio paslapčių, dalyvavo Pasaulio lietuvių forumo renginyje, Turkijos ambasadoriaus Lietuvoje kvietimu apsilankė Turkijos Respublikos ambasadoje.

Daugiau informacijos apie projektą „Globalus Panevėžys“ rasite apsilankę svetainėje globalus.panevezys.lt, socialinio tinklo „Facebook“ profilyje „Globalūs panevėžiečiai“. Jei į užsienį išvyko jūsų draugai, artimieji, giminaičiai – pakvieskite, pasiūlykite susiburti į globalių panevėžiečių bendruomenę!