PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Birželio 13 d. 10:04

Atsisveikinama su dideliu Palangos mylėtoju Jeanu Christophu Mončiu – Moncevičiumi

Palanga

Palangos miesto savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Palangos miesto savivaldybė


304583

Palangos Antano Mončio meno muziejuje dega gedulo žvakutės: užvakar mirė skulptoriaus sūnus, nenuilstamas Lietuvos kultūros Prancūzijoje skleidėjas bei lietuvybės puoselėtojas, didelis Palangos draugas bei mylėtojas Jeanas Christophas Mončys – Moncevičius.

Visai neseniai, gegužės 25 dieną, Jeanas Christophas atšventė savo jubiliejinius gimimo metus – jam sukako 70, o užvakar staiga sustojo širdis – ligos kamuojama nebeatlaikė. Menininkas mirė savo namuose Paryžiuje, apsuptas žmonos Danielos, dukters Roxanne, sūnaus Felix dėmesio bei meilės.

Jeanas Christophas, menininko vaikas, kaip ir tėvas, savo gyvenimą Prancūzijoje paskyrė menui – aktorystei, režisūrai ir rašymui. Jis dėjo itin daug pastangų vystant Lietuvos ir Prancūzijos santykius, telkė Prancūzijos lietuvių bendruomenę, nuoširdžiai rūpinosi Lietuvos kultūros sklaida šioje šalyje bei tuo, kad niekada nebūtų pamiršta jo tėvo Antano, gimusio visai šalia, Darbėnuose, kūryba.

Jeanas Christophas Mončys visada daug dėmesio skyrė Palangai ir ypač tėvo Antano Mončio meno muziejui, kurio steigėjas yra Palangos miesto savivaldybės taryba. Būtent iškilaus Lietuvos skulptoriaus valia, pastarajam dar esant gyvam, 1992 metais, didžioji dalis jo unikalių kūrinių buvo padovanota Palangos miestui. 1999 metais buvo atidaryti Antano Mončio namai – muziejus, kur ir yra patalpinta išeivijoje meną studijavusio bei kūrusio pasaulinio garso skulptoriaus darbų kolekcija.

Jeanas Christophas iki pat ligos kartais apsilankydavo Palangoje, kur jo laukė ir pusseserė Loreta bei teta Birutė. Abi jos itin daug prisidėjo, kad Palangoje atsirastų Prancūzijoje gyvenusio bei plačiai pasaulyje savo darbus eksponavusio didžiojo menininko su gražia lietuviška pavarde Mončys namai.

Paskutinįsyk Jeanas Christophas su visa šeima Palangoje lankėsi 2022 metais ir muziejuje pristatė knygą „Mano Tėvas Antas. 100 prisiminimų apie Antaną Mončį“, kurios autorius buvo. Jeanas Christophas Palangoje veikiančiam A. Mončio meno muziejui yra atvežęs ir padovanojęs nemažą dalį savo tėvo kūrybos archyvo, taip pat išskirtinį kūrinį – pirmąjį iš kalkmedžio monolito skulptoriaus darbą. Jis nuolat palaikė glaudžius ryšius su muziejumi ir nuolat domėjosi jo veikla.

Už Lietuvos garsinimą J. Ch. Mončiui – Moncevičiui padėkojo ir valstybė: 2022 m. Prezidentas Gitanas Nausėda apdovanojo menininką ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

Palangos bendruomenės vardu užuojautą velionio šeimai bei artimiesiems pareiškė Palangos meras Šarūnas Vaitkus bei vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas.

„Visos Palangos bendruomenės vardu nuoširdžiausius užuojautos žodžius skiriame p. Danielai, vaikams Roxanne bei Felix, visai šeimai bei artimiesiems, taip pat Palangoje gyvenančioms artimoms giminaitėms p. Birutei ir Loretai. Šią sunkią netekties valandą visa širdimi esame su Jumis ir liūdime kartu. Labai tikimės, kad p. Daniela ir artimiausi Jeanas Christophas žmonės dar ne kartą naujai atras mūsų šalį ir mūsų pajūrį bei visi kartu pratęsime nepamirštamus Jeano Christopho darbus“, – rašoma užuojautoje.