Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pexels.com nuotr.
Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria šviežias bulves valgyti su odele, nes jose yra organizmui svarbių mineralų kalio ir magnio. Virtos, o paskui apkeptos su kitomis daržovėmis, kiaušiniais ir gabalėliu sūriu, bulvės gali virsti sočia vakariene šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių daržovių, o rinktis jas reikėtų pagal numatytą ruošti patiekalą.
Tukina ne saikingai valgomos bulvės, o jų priedai
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves: „Tiesa, reikalingas ir saikas: taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100–200 gramų. Jos gana sočios, bet ne itin kaloringos: 100 gramų virtų bulvių yra 75 kalorijos, tačiau tokiame pat kiekyje keptų – jau 213 kalorijų.“
Pasak dietologės, bulvėse yra naudingų organizmui medžiagų: fosforo, geležies, įvairių vitaminų ir skaidulų: „Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg, o bulvių lupenose yra svarbių organizmui mineralų kalio ir magnio, kurie reikalingi optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai.“
Dr. Edita Gavelienė pataria vengti bulves gardinti spirgučiais ir riebiais padažais, kepti ar gruzdinti jas dideliame riebalų kiekyje, nes jose gali būti transriebalų rūgščių. „Dalį bulvių apkepuose visada pravartu pakeisti kitomis daržovėmis – taip patiekalas bus ne tik spalvingesnis, bet gausime ir daugiau naudos iš skirtingų daržovių. Dabar kaip tik prasideda daugelio jų derliaus metas, tad panaudokime jas savo racione“, – rekomenduoja sveikatai palankios mitybos ekspertė.
Šviežios lietuviškos bulvės – parduotuvių lentynose
O. Suchočeva pastebi, kad atkeliavus šviežių lietuviškų bulvių derliui, pirkėjai vis dažniau jų įsideda į krepšelius: „Turime fasuotų ankstyvųjų lietuviškų bulvių, kurių dažnai žmonės ieško, jau apsirūpinę šaltibarščiams reikalingais produktais, jos nepakeičiamos tiek bulviniams blynams, tiek visų mėgstamam plokštainiui. Išradingai gaminant patiekalus su bulvėmis, galima nemažai sutaupyti, jei jomis ir kitomis daržovėmis keisime mėsą.
Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, patartina rinktis krakmolingas bulves, o salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą. Kad būtų lengviau atskirti, jos fasuojamos į maišelius su skirtingų spalvų juostelėmis. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu“, – pataria specialistė.
Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti itališką fritatą – patiekalas turi panašumų su omletu, tačiau skiriasi pagaminimo būdu. Ruošiant omletą, iš pradžių į keptuvę supilamas kiaušinių plakinys ir ant jo beriami norimi priedai, o gaminant fritatą, pradžioje ruošiami visi kiti priedai. Be to, galima fritatą pradėti kepti keptuvėje, o baigti – orkaitėje.
Fritata su daržovėmis ir sūriu
Patiekalui reikės:
200 g šviežių bulvių – šviežios lietuviškos fasuotos bulvės
200 g brokolių
200 g šparaginių pupelių – šaldytos šparaginės pupelės
400 g pupelių skardinėje – konservuotos baltosios pupelės
3 šaukštelių aliejaus;
1 šaukštelis acto;
2 česnako skiltelių;
4 didelių kiaušinių;
50 g rikotos (arba mocarelos);
žiupsnelio aitriosios paprikos dribsnių, kmynų arba pankolio sėklų;
saujelės bazilikų arba kitų turimų žalumynų.
Kaip gaminti:
Skanaus!