PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Rugsėjo 18 d. 17:58

Artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


245900

Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir kaip vaistas – artišokuose yra gausu vitamino C bei antioksidantų.

Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti – kartu su salotomis bei kitais užkandžiais.

Pasižymi vitaminų gausa

Artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.

Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.

Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.

Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą.

Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos artišokų karaliene. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.

Orkaitėje kepti artišokai

Jums reikės:

* 2 vnt. artišokų

* 6 česnako skiltelių

* Kelių šakelių rozmarinų

* Citrinos arba acto

* Vandens

* Alyvuogių aliejaus

* Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau, nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkite į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.

Tuomet iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Į kepimo formą sudėkite nuluptus česnakus, ant jų – perpjautas artišoko puseles, ant artišokų – rozmarinų šakeles, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepkite apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.

Iškeptus artišokus siūloma patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

Pranešimas spaudai