PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 26 d. 15:56

Artėja naujieji mokslo metai: kaip jiems ruošiasi Vilniaus rajono švietimo įstaigos?

Vilnius

Etaplius.LTŠaltinis: Vilniaus rajono savivaldybė


315484

Vasarą visose Vilniaus rajono švietimo įstaigose vyksta intensyvus pasiruošimas naujiems mokslo metams: gerinama ugdymo aplinka, atnaujinamos patalpos, įsigyjama nauja mokymo įranga ir priemonės.

„Švietimo finansavimui skiriama beveik pusė viso savivaldybės biudžeto. Nuolatinį dėmesį skiriame švietimo įstaigų ugdymo aplinkos ir infrastruktūros tobulinimui, kadangi siekiame tikslingai investuoti lėšas į ugdymo sąlygų gerinimą ir mokyklų funkcionalumą, užtikrinant tiek mokiniams, tiek pedagogams palankią ir saugią aplinką produktyviai mokytis, dirbti ir tobulėti.

Vasarą mokyklų pasirengimas naujiems mokslo metams vyksta pilnu tempu: remontuojamos klasės, tvarkoma aplinka, atnaujinami baldai, diegiamos naujausios technologijos, ruošiami mokymo planai ir kt. Kai kuriose įstaigose darbai tebevyksta, bet iki rugsėjo 1-osios numatoma atlikti didžiąją darbų dalį. Taip pat yra nemažai svarbių projektų, kurie bus įgyvendinti artimiausioje ateityje“, – sako Vilniaus rajono savivaldybės meras Robert Duchnevič.

Vilniaus rajono savivaldybė yra viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kuriose mokinių skaičius kasmet didėja (nuo 2020 m. iki 2023 m. ugdomų vaikų skaičius padidėjo 4,5 proc.).

Plečiamas ugdymo prieinamumas jauniausiems

Rugsėjį savo pirmuosius auklėtinius pasitiks naujas ir modernus Vilniaus r. Didžiosios Riešės vaikų lopšelis-darželis. Čia veiks 8 ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės, kurias galės lankyti 125 vaikai. Šiuo metu jau formuojamas darbo kolektyvas ir vyksta baigiamieji darbai. Bendra šios ugdymo įstaigos statybos darbų vertė siekia daugiau kaip 3 mln. eurų.

Iki naujų mokslo metų pradžios planuojama pabaigti Rudaminos lopšelio-darželio patalpų modernizavimą bei Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos mokymosi erdvių modernizavimą. Jau prasidėjo Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinės mokyklos Rastinėnų skyriaus pastato renovacija, kuri truks iki 5 mėnesių.

Neseniai Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje baigti 1,5 mln. eurų kainuojantys vidaus modernizavimo darbai: atnaujintos chemijos, biologijos, fizikos, šokių-choreografijos, technologijų, muzikos ir kitos klasės, aktų salė, biblioteka ir kitos erdvės. Nupirkta nauja įranga ir baldai, įrengtas naujas sporto aikštynas, atnaujintos ir kitos sporto aikštelės.

Jau greitai čia taip pat planuojama statyti naują priestatą, kuriame įsikurs ne mažiau nei po 3 priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupės su papildomomis patalpomis ugdymo veikloms, miegojimui, maitinimui ir kt. Priestate atsiras daugiau erdvės ir pradinukams, kadangi projektuojama ne mažiau kaip 12 pradinių klasių. Bus įrengtos drabužinės, sanitariniai mazgai, fizinio aktyvumo salė pradinių klasių mokiniams ir laisvalaikio kambarys. Pirmiesiems tiriamiesiems darbams bus įrengta laboratorija. Skaičiuojama, kad priestato statybos gali kainuoti apie 8 mln. eurų. Vilniaus rajono savivaldybė iš biudžeto skirs 6 mln. eurų, likusias lėšas finansuos Europos Sąjunga.

Iki šių metų pabaigos, baigiant didelį pastato renovacijos ir modernizavimo projektą, planuojama sutvarkyti Vaidotų mokyklos-darželio „Margaspalvis aitvarėlis“ fasadą (viso projekto vertė – 1,5 mln. eurų).

Per artimiausius metus prie Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos (3 ikimokyklinio ugdymo grupės), Vilniaus r. Avižienių gimnazijos (3 priešmokyklinio ugdymo grupės), Vilniaus r. Buivydiškių mokyklos-darželio (4 ikimokyklinio ugdymo grupės) bei Vilniaus r. Nemėžio vaikų lopšelio-darželio (6 ikimokyklinio ugdymo grupės) pastatų numatyta statyti priestatus, kuriuose įsikurs ikimokyklinio ugdymo grupės.

Gerinamos sąlygos gimnazistams

Tęsiami darbai Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijoje. Dar 2022–2023 m. m. čia buvo pastatytas priestatas kartu su galerija, jungiančia du esamus gimnazijos pastatus. Šio etapo projekto vertė siekė 1,2 mln. eurų, darbai buvo finansuojami iš Savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšų. Jau įpusėjo III etapo statybos darbai, apimantys aktų salės ir muzikos mokyklos pastato statybą už 6,9 mln. eurų. Darbai finansuojami iš Savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšų bei Lenkijos Respublikos valstybės biudžeto lėšų, skirtų per Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministeriją, tarpininkaujant draugijai „Wspólnota Polska“. Planuojama darbų pabaiga – 2025 m.

Šiuo metu Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijoje atliekamas vidaus patalpų remontas, vyksta išmanios pastato valdymo sistemos diegimas, o jau visai greitai gimnazija turės ir naują sporto salę – 2 mln. eurų vertės projektą ir visus statybos darbus planuojama užbaigti iki metų pabaigos. Darbai finansuojami iš Savivaldybės biudžeto ir Lenkijos Respublikos valstybės biudžeto lėšų, skirtų per Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministeriją, tarpininkaujant draugijai „Wspólnota Polska“.

Didelės permainos atsiranda ir Avižienių gimnazijoje. Baigtas įrengti sporto aikštynas, kuriame yra futbolo aikštė, bėgimo takai, universali krepšinio, tinklinio, lauko teniso ir badmintono aikštelė, lauko treniruokliai. Darbų vertė siekia 650 tūkst. eurų. Taip pat prasidėjo aktų salės modernizavimas, įgyvendinamas pagal Tūkstantmečio mokyklų programą. Jau greitai prasidės Avižienių gimnazijos 3 aukštų priestato statyba. Šiame priestate įsikurs net 3 priešmokyklinio ugdymo grupės, bus įrengtos modernios klasės, STEAM laboratorijos, biblioteka. Naujas ir modernus priestatas kainuos apie 5 mln. Eur. Lėšas skirs Vilniaus rajono savivaldybė.

Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijoje ir Pakenės Česlavo Milošo pagrindinėje mokykloje pakeisti katilai, Buivydžių Tadeušo Konvickio gimnazijos Buivydžių ikimokyklinio ugdymo skyriuje vyko katilinės remontas.

Planuojama atlikti Valčiūnų gimnazijos pastato modernizavimą, kuris apims pastato sienų, cokolio ir stogo apšiltinimą, vidaus patalpų perplanavimą ir pritaikymą, sklypo ir pastato inžinerinių tinklų sutvarkymą (vandentiekio, šildymo, vėdinimo, elektros). Viso projekto vertė siekia 1,6 mln. eurų. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos ir Savivaldybės biudžeto lėšomis.

Kitais metais planuojama pradėti Nemenčinės vaikų lopšelio-darželio modernizavimą, Avižienių gimnazijos Dūkštų pagrindinio ugdymo skyriaus pastato atnaujinimą ikimokyklinio ugdymo grupėms, Egliškių šv. Jono Bosko gimnazijos priestato statybas, Vilniaus r. Pagirių gimnazijos Keturiasdešimt Totorių pagrindinio ugdymo skyriaus modernizavimą, taip pat startuoti su universalios sporto aikštelės įrengimu prie Kyviškių pagrindinės mokyklos.

Vilniaus rajono savivaldybė numato pradėti modulinių darželių nuomos programą, siekiant kurti daugiau vietų vaikams. Planuojama objektus įrengti Zujūnuose, Galgiuose ir Rastinėnuose, papildomai svarstoma dėl kelių kitų vietų. Toliau vyks konkursai ir kiti svarbūs paruošiamieji darbai dėl ikimokyklinių grupių steigimo.