PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 26 d. 20:14

Ar marijampoliečiai noriai dalyvauja prevencinėse programose?

Marijampolė

Ramūno Rastapkevičiaus nuotr.

Vida VaškevičienėŠaltinis: mmm.lt


311555

Vienas pagrindinių šiuolaikinės medicinos tikslų – ne tik efektyviai gydyti įvairius sveikatos sutrikimus, bet ir laiku užkirsti jiems kelią. Lietuvoje vykdomos penkios ligų prevencinės programos, kurias apmoka ligonių kasos. Nemokamai galima išsitirti dėl gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų.

Marijampolės visuomenės sveikatos biuro duomenimis, marijampoliečiai aktyviai dalyvauja prevencinėse programose – skaičiai viršija šalies vidurkį.

„Susumavus tiek onkologinių, tiek širdies – kraujagyslių ligų prevencijos programų rezultatus, matyti, kad jomis pasinaudoja apie 60 procentų marijampoliečių. 59,9 procento – gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžio programose. Truputį mažesnis – širdies ir kraujagyslių ligų programos populiarumas. Ja pasinaudojo apie 55,8 procento savivaldybės gyventojų ir taip pat viršija Lietuvos vidurkį“, – statistiką pristato Marijampolės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Laukaitienė.

Šiuo metu nėra statistikos, kiek vyrų dalyvavo prostatos vėžio prevencinėje programoje. Taip pat nėra duomenų, kuri pirminės sveikatos priežiūros įstaiga pirmauja prevencijoje.

„Manau, kad pakankamai gerą rodiklį padeda užtikrinti asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose yra įdiegta sistema, primenanti gyventojams apie prevencines programas ir kviečianti jose dalyvauti. Tiek onkologinių ligų, tiek širdies ir kraujagyslių ligų atžvilgiu esame geroje situacijoje, lyginant su Lietuvos vidurkiu. Pernai onkologinių susirgimų rodiklis buvo 5 procentais mažesnis nei ankstesnių metų. Įtakos turi, kad programos vyksta ir jų metu nustatomi pakitimai, kurie užkerta kelią proceso vystymuisi“, – programų reikšmę akcentuoja Marijampolės visuomenės sveikatos biuro direktorė.

Sveikatos priežiūros specialistų teigimu, prevencinės programos – tai galimybė anksti aptikti ligą ir ją išgyti.

„Atliktos mokslinės studijos ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja įgyvendinti tokias prevencines programas, kadangi tai yra patikima priemonė, padedanti sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šių ligų. Kviečiame gyventojus pasinaudoti prevencinėmis programomis. Teigiama, kad jos būtų efektyviausios, jeigu pasitikrintų apie 80 procentų populiacijos“, – teigia Marijampolės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Laukaitienė.

Norint pasitikrinti pagal prevencines programas, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins sveikatos būklę ir, jei reikia, skirs tyrimus bei nukreips pas gydytoją specialistą.

Lina Laukaitienė / R. Rastapkevičiaus nuotr.