Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Etaplius.ltŠaltinis: ŠRATC
VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) ir Šiaulių miesto savivaldybės administracija šiandien džiaugiasi sėkmingai baigiamu įgyvendinti bandomuoju maisto ir virtuvės atliekų surinkimo projektu „#AšPats. Planuoju. Valgau. Rūšiuoju. Saugau.“.
Nors pirmieji maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo mėnesiai šiauliečiams negailėjo iššūkių, tačiau dveji metai įdirbio atsipirko – gyventojai pradėjo tinkamai atskirti maisto ir virtuvės atliekas. Surinktos atliekos nepateko į mišrių komunalinių atliekų srautą, o buvo perduotos perdirbimui.
Remiantis surinktais duomenimis, per pirmąjį bandomojo projekto mėnesį iš projekte dalyvaujančių daugiabučių namų gyventojų buvo surinkta 3 697,4 kg maisto atliekų. 2024 m. lapkričio mėnesį surinktų atliekų skaičius jau siekė 2 135,4 kg. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas gyventojas 2021 m. išmesdavo 1,6 kg/mėn. maisto ir virtuvės atliekų, o 2023 m. – 1 kg/mėn. Pastebima, kad gyventojai tampa atsakingesni ir sąmoningesni.
Šiaulių mieste, prie daugiabučių namų naujai įrengtų pusiau požeminių konteinerių aikštelių, yra statomi ir iš viso bus pastatyti 300 vnt. specialių konteinerių, į kuriuos nuo 2024 m. sausio 1 d. turės būti metamos maisto ir virtuvės atliekos. ŠRATC specialistai atkreipia dėmesį, kad naujieji konteineriai su specialiais oro filtrais bus tuštinami du kartus per savaitę ir dezinfekuojami dažniau nei mišrių komunalinių atliekų konteineriai. Šiaulių miesto individualių valdų gyventojams rūšiavimo tvarka nesikeičia, augalinės kilmės maisto atliekas jie gali rūšiuoti į žaliųjų atliekų konteinerį, o gyvūninės – į mišrių komunalinių atliekų konteinerį.
Daugiau informacijos apie maisto ir virtuvės atliekų rūšiuojamąjį surinkimą gyventojai kviečiami skaityti www.sratc.lt/mva/. Tikimąsi, kad sėkminga projekto dalyvių patirtis įkvėps ir kitus gyventojus atsakingai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas.