Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
A. VALAIČIO asociatyvi nuotr.
Reporteris Gargždų BangaŠaltinis: Etaplius.lt
Jei į mašiną nepilame bet kokio kuro, tai ir savo organizmo neterškime kenksmingu maistu. Nuo šių metų lapkričio 1 d. Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose turės būti ne daugiau kaip 2 gramai transriebalų 100 gramų bendro riebalų kiekio, t. y. mažiau nei šiuo metu. Tikimasi, kad tai padės sumažinti padidėjusią riziką vystytis lėtinėms neinfekcinėms ligoms bei sumažinti sveikatos netolygumus, susijusius su mityba. Tačiau toks sprendimas gali lemti ir padidėsiančias saldumynų kainas.
Įsigalios nuo lapkričio
Nauji reikalavimai numatyti dar 2017 m. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytame įsakyme. „Tyrimais nustatyta, kad transriebalai neturi maistinių savybių, jų kiekio sumažinimas ar pašalinimas iš maisto gali turėti tik teigiamą poveikį sveikatai. Tai jau prieš keletą metų patvirtino Europos maisto saugos tarnyba. Atėjo laikas ir Lietuvai sumažinti šių nepageidaujamų medžiagų vartojimą ir padėti žmonėms gyventi sveikiau“, – įsitikinęs ministras A. Veryga.
Remiantis įvairių tyrimų duomenimis, šie riebalai turi neigiamą poveikį sveikatai ir gali didinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip išeminė širdies liga ar miokardo infarktas, vėžio, cukrinio diabeto bei nutukimo riziką, taip pat gali turėti žalingą poveikį nėštumui bei vaisiaus vystymuisi.
Transriebalų yra įvairiuose produktuose. Pavyzdžiui, sausainiuose, bandelėse su įdaru, pyragaičiuose, kai kurių rūšių margarine, saldainiuose, gruzdintuose ir spragintuose maisto produktuose, šaldytoje picoje, gaminiuose iš šaldytos tešlos.
Įsigaliojus įsakymui, maisto gamintojai bus įpareigoti tiekti sveikesnius maisto produktus, taip pat nebus įvežami sveikatai netinkami produktai iš kitų šalių, ir ilgalaikėje perspektyvoje tai turi prisidėti prie mažesnio Lietuvos žmonių sergamumo lėtinėmis ligomis.
Produktai brangs 12–20 proc.
Saldumynų gamintojai sako, jog atsisakius transriebalų, gali pasikeisti saldainių skonis, išvaizda ir kaina. Transriebalų ribojimas galios tik pramonės gaminamuose produktuose, pavyzdžiui, saldainiuose, bet ne natūraliems transriebalams, kurie randami, pavyzdžiui, svieste.
AB „Vilniaus pergalė“ komercijos direktorė Jurga Sakalauskaitė „Bangai“ teigė, kad jau nuo 2019 metų kovo 1 dienos AB „Vilniaus pergalė“ nebegamins jokių produktų, kurių sudėtyje šimte gramų riebalų būtų daugiau nei 2 gramai riebalų rūgščių transizomerų. „Termino „transriebalai“ mes nevartojame. Aptarinėjamą darinį reikėtų vadinti riebalų rūgščių transizomerais (RRT)“, – aiškino ji. Anot J. Sakalauskaitės, svarbu žinoti, kad šokolado plytelėse ir šokoladiniuose saldainiuose riebalai su riebalų rūgščių transizomerais nenaudojami, jie yra kartais naudojami ekonominės klasės sveriamuose saldainiuose. RRT naudojami dėl gerų technologinių savybių – pagamintas produktas greičiau stingsta (taip suvartojama mažiau energijos šaldant saldainius), gaminiui suteikiama daugiau blizgumo, o ir skonis vertinamas geriau. „Mūsų skonio degustacijų rezultatai parodė, kad iš 36 gaminių, kurie buvo pagaminti su riebalais be riebalų rūgščių transizomerų, net 30 buvo įvertinti 1–2 balais žemiau nei esami gaminiai. Taip pat saldainiai pasikeis ir vizualiai – jų paviršius praras blizgesį. RRT pakeisime kitais augaliniais riebalais, pvz., frakcionuotais augaliniais riebalais arba visiškai hidrintais riebalais, kuriuose nesusidaro RRT“, – dėstė pašnekovė. Paklausta, ar keisis produkcijos kaina, atsakė: „Augant produkto gamybos savikainai neišvengiamai didės ir galutinė kaina. Paskaičiavome, kad ekonominio segmento produktai pabrangs nuo 12 iki 20 proc.“
Sumažino iki minimumo
UAB „Mars Lietuva“ korporatyvinių reikalų vadovas Mindaugas Rupšys „Bangai“ teigė, kad „Mars“ palaiko pramoniniu būdu gaminamų transriebalų šalinimą iš maisto produktų – kaip dalį savo platesnio plano ir pastangų puoselėti žmonių sveikatą ir gerovę. „Savo produkcijoje transriebalus kompanija pradėjo mažinti dar 2002 metais, tad šiandien jų kiekis maisto produktuose ir saldumynuose yra sumažintas iki techniškai neišvengiamo minimalaus kiekio, kuris susidaro gamybos procesų metu ir yra mažesnis nei PSO rekomendacijos“, – dėstė pašnekovas.
„Bangos“ korespondentės pakalbinta dviejų mažamečių vaikų mama Vitalija Kazlauskienė džiaugėsi, kad einama sveikesnės mitybos link. „Nesame fanatikai, tačiau stengiamės maitintis sveikiau, mažinti cukraus kiekį. Jei ir transriebalų bus mažiau, puiku. Nors daugelis priešinosi ir kritikavo, aš teigiamai vertinu ir pasikeitusį meniu mokyklose. Verčiau sumokėti brangiau ir maitintis sveikiau, nei po to gydyti nesveikos mitybos pasekmes – įvairius sveikatos sutrikimus“, – įsitikinusi pašnekovė.
KOMENTARAS
Kuo pakeisti taip mėgstamus saldumynus? Rinkitės kuo paprastesnius, kad būtų kuo mažiau sudėtinių dalių ir venkite hidrintų riebalų.“