PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 14 d. 18:05

Apsaugotuose būstuose – pirmieji gyventojai

Mažeikiai

Mažeikių rajono savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Mažeikių rajono savivaldybė


304859

Dviejuose Mažeikių rajono savivaldybės (toliau – Savivaldybė) nupirktuose butuose Draugystės gatvėje, skirtuose apsaugoto būsto veiklai, įsikūrė pirmieji gyventojai. Juos aplankė ir gyvenimo sąlygomis, poreikiais domėjosi Savivaldybės vadovai.

Su gyvenančiaisiais naujuose namuose bendravo Savivaldybės vicemerė Kristina Juškevičienė, Savivaldybės administracijos Socialinių reikalų skyriaus vedėjo pavaduotoja, laikinai einanti vedėjo pareigas, Inga Kneitienė, Mažeikių sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos „Gyvenimo spalvos“ vadovė Lilia Baltutienė.

Apžiūrėtos patalpos, su gyventojais ir socialiniais darbuotojais kalbėta, kaip sekasi integruotis į bendruomenę, kurtis naujoje gyvenamojoje vietoje, kokios paslaugos teikiamos, kokių reikėtų, su kokiais sunkumais, iššūkiais tenka susidurti.

Savivaldybė, įgyvendindama ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „Bendruomeninių apgyvendinimo bei užimtumo paslaugų asmenims su proto ir psichikos negalia plėtra Mažeikių rajone“, 3 trijų kambarių būstus. Dar numatyta nupirkti 5 trijų kambarių butus ir juose apgyvendinti 15 asmenų.

Apsaugotas būstas – konsultavimo, tarpininkavimo, socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos bei gyvenamosios vietos suteikimas bendruomenėje iš dalies savarankiškiems suaugusiems asmenims su negalia.

Apsaugotame būste asmenys gyvena savarankiškai ir socialinio darbuotojo pagalbą gauna tada, kada jos reikia. Teikiant paslaugą, remiamasi nuostata, kad kiekvienas asmuo yra unikalus, todėl su kiekvienu dirbama individualiai, atsižvelgiant į konkretaus žmogaus poreikius, interesus, išsilavinimą, patirtį, stipriąsias asmens savybes bei galimybes.

Specialistai į apsaugotame būste gyvenančio žmogaus gyvenimą kišasi minimaliai, t. y. stengiamasi, kad žmonės įgytų kuo daugiau savarankiško gyvenimo įgūdžių ir galbūt ateityje galėtų gyventi įprastame būste, dirbti ar mokytis.

Prieš teikiant apsaugoto būsto paslaugą, jos teikėjas įsitikina, kad paslaugos gavėjas yra finansiškai pajėgus pats apmokėti savo maitinimosi, higienos, medicinines (vaistai), kultūrines, savišvietos ir kitas pagal individualius poreikius kylančias išlaidas paslaugos teikimo laikotarpiu.

Kitas paslaugas šie žmonės gauna bendruomenėje. Tokiu būdu plėtojami bei palaikomi žmonių socialiniai ir savarankiško gyvenimo įgūdžiai, siekiant visiško savarankiškumo.


Foto galerija: