PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 12:32

Aplinkos ministerija siūlo savivaldai perduoti ir kaimiškų teritorijų žemę

Lietuva

Žemė / Aplinkos apsaugos agentūros nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


318415

Aplinkos ministerija, šiemet savivaldybėms perdavusi miestų ir miestelių valstybinę  žemę, siūlo joms perduoti ir kaimiškas teritorijas – visą likusią valstybės žemę. Tačiau savivaldai nebūtų perduodama valstybinė žemė, kuri patikėjimo teise jau perduota kitiems subjektams.

Ministerija penktadienį pranešė parengusi tai numatančias Žemės ir Žemės reformos įstatymų pataisas.

„Šių metų pradžioje sėkmingai perdavėme savivaldybėms valdyti žemes, esančias miestų ir miestelių teritorijose (...). Dabar tai ketiname padaryti ir su visa valstybine žeme“, – pranešime sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot jo, ankstesnė reforma leido savivaldybėms savo nuožiūra disponuoti joms patikėta valstybine žeme.

Įstatymų pataisomis taip pat siūloma supaprastinti procedūras, kai savivaldybių tarybos priima sprendimus išnuomoti valstybinę žemę ar ja leisti naudotis neatlygintinai.

Šiuo metu jau patvirtintus sandorius dar turi peržiūrėti Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Pataisomis siūloma, kad NŽT įvertintų ne jau patvirtintus sandorius, o jų projektus.

Šių metų pradžioje baigus žemės valdymo ir naudojimo pertvarkos pirmąjį etapą, savivaldybėms perduota per 112 tūkst. ha valstybinės žemės miestų ir miestelių teritorijose. Daugiausia – 7,1 tūkst. sklypų perduota Vilniaus savivaldybei.