PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 19 d. 11:27

Aplankė visus konkursui siūlytus ūkius, rezultatai – rudenį

Rokiškis

Rokiškio rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


305517

Jau trečiąjį dešimtmetį skaičiuojantis konkursas „Pažangiausi metų ūkiai 2024“ šiemet sulaukė 20 paraiškų, tačiau galiausiai varžytis dėl nominacijų liko 15 ūkių iš viso Rokiškio rajono.

Kasmet rajone suranda tikrų perliukų

Aplankius visus pretendentus į šių metų pažangiausius ūkius, vertinimo komisijos pirmininkas, Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Petkevičius sako, kad apžiūrėti ūkiai labai skirtingi, sunku juos ir lyginti. „Ne visi rajono ūkiai orientuoti į komerciją, yra tokių, kuriuos būtų galima pavadinti edukaciniais, turistiniais – jie iš savo veiklos dar neišsilaiko, tačiau žavi savo natūralumu, jausmingumu. Ir yra labai pažangių ūkių, kurie orientuojasi į komerciją, naudoja šiuolaikiškiausias technologijas. Man padarė įspūdį ūkininkas, kuris gal 150 000 eurų kainuojančią sėjamąją dar patobulino, įtaisė kompensatorių ir pritaikė savo poreikiams. Arba nuostabus šeimos bitynas „Devyni medūs“. Pavyzdinis bitynas. Ir už ką labai norisi pagirti, kad dalinasi savo patirtimi su kitais rajono bitininkais, mielai jiems padeda… Taip kad kasmet rajone surandame daug perliukų. Ypač Pandėlio pusėje labai daug gražių laukų, vis dėlto net juose galima užtikti tuščių vietų – kur buvo apsemta, ilgai šlapia, taip ir nesudygo kultūros“, – dalijasi įspūdžiais M. Petkevičius.

Jaunimas nebijo eksperimentuoti

Tuo tarpu savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja, ilgametė šio konkurso vertinimo komisijos narė Jolanta Jasiūnienė sako, kad jai visuomet smagu matyti jaunimą. „Gal todėl, kad seniau ūkininkaujančius daugiau ar mažiau pažįstu, todėl įdomu pamatyti, ką sugalvoja jaunimas. Turim standartinį supratimą apie žemės ūkį – javų ar rapsų laukai, gyvulių bandos, o jaunimas į šią sritį ateina veržliai, su naujomis idėjomis, nebijo eksperimentuoti, auginti naujų kultūrų – arbūzų, melionų, smidrų ar šitake grybų, užsiimti įvairia alternatyvia veikla, edukacijomis. O apibendrinant įspūdžius, man šiais metais didelį įspūdį padarė Rušėnų šeimos bitynas „Devyni medūs“ ir jų gaminami medaus produktai, turintys Nacionalinės kokybės ženklą. Medų ir iš medaus pagamintus produktus Rušėnai eksportuoja į visą pasaulį. Žinoma, padarė įspūdį ir pažangūs, šiuolaikiški ūkiai, antra vertus, smagu buvo pamatyti ir visišką priešingybę – ūkį, kuriame ūkininkaujama senoviškai, kuriame daug rankų darbo, viskas natūralu, puoselėjamos senosios tradicijos ir paveldas“, – sako J. Jasiūnienė.

Šiemet tarp dalyvių – nė vieno ekologinio ūkio

Pasak J. Jasiūnienės, šiemet daugiausia paraiškų sulaukta iki 50 ha dirbančių ūkių kategorijoje. „Šioje kategorijoje daugiausia dalyvių – penki. Po tris ūkius dalyvauja daugiau kaip 100 ha žemės dirbančiųjų ir jaunųjų ūkininkų kategorijoje, po du – iki 100 ha žemės dirbančiųjų ir alternatyvia veikla užsiimančiųjų ūkių kategorijoje. Ekologiškai ūkininkaujančiųjų tarp konkurso dalyvių šiais metais nėra nė vieno“, – pakomentavo J. Jasiūnienė.

Tradiciškai pažangiausi rajono ūkiai renkami 6 kategorijose: iki 50 ha žemės, iki 100 ha žemės, daugiau kaip 100 ha žemės, jaunųjų ūkininkų (iki 41 m. amžiaus), ekologiškai ūkininkaujančių, alternatyvia veikla užsiimančių ūkių grupėse.

Kandidatus šioms kategorijoms iki birželio mėnesio galėjo teikti ūkininkai, kaimų bendruomenės, seniūnaičiai, seniūnai.

Konkurso „Pažangiausi metų ūkiai 2024“ nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti šiais metais spalio 25 d.

Šių metų konkurso vertinimo komisija:

Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas, komisijos pirmininkas Mindaugas Petkevičius, savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Jolanta Jasiūnienė,

savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Zita Juodelienė, Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos sekretorė-buhalterė Jurgita Kavaliauskienė, ūkininkas, Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos deleguotas narys Alvydas Mackus, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos Rokiškio biuro vyresnioji gyvulininkystės konsultantė Birutė Spundzevičienė.