PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Gegužės 14 d. 12:43

Apklausa: pirmąjį metų ketvirtį bankai iš esmės nekeitė skolinimo sąlygų

Lietuva

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


301131

Bankai pirmąjį šių metų ketvirtį iš esmės nekeitė skolinimo sąlygų ir standartų, tačiau keli iš jų nurodė sušvelninę būsto paskolų standartus, rodo naujausia Lietuvos banko (LB) atlikta komercinių bankų apklausa.

Apklausos duomenimis, artimiausią ketvirtį po 2 metus trukusio paklausos mažėjimo, tikimasi paskolų atsigavimo. Nebėra bankų, nurodžiusių, kad griežtina kreditavimo standartus, ketinančių tą daryti antrąjį ketvirtį taip pat nebuvo, o pavieniai bankai artimiausiu metu numatė ir nedidelį jų švelninimą.

„Rizikos dėl makroekonominio neapibrėžtumo ir aukštų palūkanų normų išlieka. Tačiau pastarosioms stabilizuojantis ir atsirandant lūkesčių dėl jų mažėjimo, po truputį randasi signalų, rodančių, kad kreditavimo tendencijos keičiasi“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausiasis ekonomistas Dovydas Poderys.

LB teigimu, bendros tendencijos rodo, kad naujų paskolų ne finansų įmonėms paklausa iš esmės nekito, o paskolų namų ūkiams – šiek tiek didėjo.

Apklausos duomenimis, bankai palankiausiai vertina miškininkystės ir prekybos sektoriuose veikiančias įmones, o prasčiausiai – viešbučių ir restoranų, statybos ir žemės ūkio sektorių finansinę padėtį.

Kitų sektorių finansinė padėtis daugiausia vertinta vidutiniškai arba gerai. Prasčiausiai įvertinta žemės ūkio ir transporto sektorių finansinės būklės perspektyva.

Po trečdalį bankų teigė pastarąjį ketvirtį riboję paskolų teikimą transporto ir NT įmonėms, penktadalis –statybos ir viešbučių bei restoranų sektoriui.

Vertindami gyvenamojo NT kainas ir galimus jų pokyčius, daugiau kaip pusė bankų tikėjosi iki 5 proc. sieksiančio senos statybos būsto kainų mažėjimo, penktadalis teigė, kad jos galėtų mažėti iki 10 proc., Panašių tendencijų tikimasi ir naujos statybos būstų segmente – dauguma bankų mano, kad kainos mažės

Visi bankai ir toliau įžvelgė disbalansų gyvenamojo NT rinkoje, daugiausia dėl per didelių kainų.

Lietuvoje veikiančių šešių komercinių bankų ir keturių užsienio bankų filialų apklausa atlikta 2024 m. vasario–kovo mėnesiais.