PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 7 d. 09:14

Antradienį šaukiama neeilinė Seimo sesija: prisieks ministrai, bus sprendžiama dėl A. Vyšniausko teisinės neliečiamybės

Lietuva

Seimas/Asociatyvi nuotr. / ELTA

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


313042

Kitą antradienį Seimas rinksis į neeilinę parlamento sesiją.

Kaip trečiadienį vykusio parlamento valdybos posėdžio metu pranešė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, neeilinė sesija vyks rugpjūčio 13 d., nuo vidurdienio. Anot politikės, posėdis truktų maždaug tris valandas.

„Pagrindiniai dalykai – gerai žinomi. Pirmasis klausimas yra dviejų naujų ministrų priesaikos. Dėl to iš esmės tos neeilinės sesijos ir nedelsiant reikia. Žinoma, išklausysime ir Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės pranešimą dėl Seimo nario Andriaus Vyšniausko neliečiamybės klausimo ir Seimas turės dėl to apsispręsti“, – Seimo valdybą informavo V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienio vakarą pasirašė dekretą dėl atnaujintos Vyriausybės sudėties. Šalies vadovas patvirtino dviejų naujų ministrų – Kazio Starkevičiaus ir Aurimo Pečkausko – kandidatūras. Pastarieji dar turės prisiekti Seime.

Tuo metu praėjusią savaitę pranešta, kad generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, buvusio konservatoriaus A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę. Skelbiama, kad politikas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Tokiu būdu jam nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų. Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas.

Pagal Seimo statutą, neeilines sesijas šaukia Seimo pirmininkas, raštu sulaukęs ne mažiau kaip trečdalio parlamentarų siūlymo. Konstitucijos 142 ir 144 straipsniuose numatytais atvejais neeilinę sesiją gali šaukti šalies prezidentas.

Neeilinėje sesijoje svarstomi tik jos iniciatorių pateikti klausimai.