PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 11:40

Alytiškiai kviečiami teikti prašymus dėl būsto šildymo kompensacijos

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


318404

Alytaus miesto gyventojai jau gali teikti prašymus būsto šildymo, karšto bei geriamojo vandens išlaidų kompensacijai ateinančiam šildymo sezonui gauti. Gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacija yra skiriama visam šildymo sezonui, nebent keičiasi aplinkybės turinčios įtakos teisei į kompensacijas nustatyti.

Norint gauti kompensacijas 2024–2025 metų šildymo sezonui, prašymą reikia pateikti ik 2025 m. balandžio 30 d. Būsto šildymo išlaidų kompensacija teikiama nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru (malkomis, dujomis, elektra ir pan.).

Pabrėžiame, kad kompensaciją bus galima gauti atgaline tvarka, t. y., už visą šildymo sezoną, nepriklausomai nuo to, kada gyventojas šildymo sezono metu kreipsis dėl kompensacijos.

Pavyzdžiui, jeigu asmuo kreipsis 2025 m. balandžio mėnesį, kompensacija bus grąžinama už 2024 m. spalio, lapkričio, gruodžio, 2025 m. sausio, vasario ir kovo mėnesius.

Gyventojai prašymus dėl kompensacijų (ir kitos piniginės socialinės paramos) kviečiami teikti elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) svetainėje www.spis.lt . Pildant SPIS prašymą būtina pildyti SP-4 formą (kaip kreipiantis pirmą kartą). Šioje sistemoje gyventojai taip pat gali pasitikrinti preliminarų kompensacijų dydį pasinaudoję skaičiuokle SPIS.

Nepasiturintiems gyventojams už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų dydžių (2024 m. 2 VRP – 352 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių (2024 m. 3 VRP – 528 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Tai reiškia, kad, apskaičiuojant būsto šildymo išlaidų kompensaciją, iš gaunamų pajamų „į rankas“ per mėnesį šeimai atimamas VRP dydis, padaugintas iš šeimos narių skaičiaus – po 2 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžius kiekvienam šeimos nariui, t. y. po 352 Eur, o iš vieno gyvenančio asmens gaunamų pajamų per mėnesį atimama 3 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžiai, t. y. 528 Eur.

SVARBU! Skiriant būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijas ir (ar) socialinę pašalpą, vertinamas gyventojų nuosavybės teise turimas turtas.

KOKIUS DOKUMENTUS REIKIA PATEIKTI? Įprastai, kreipiantis dėl kompensacijos, žmonės turi pateikti:

  • asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą,
  • prašymą piniginei socialinei paramai gauti
  • pažymą apie gaunamas pajamas už 3 paskutinius mėnesius iki kreipimosi, jei ši informacija nėra gaunama iš valstybės registrų, žinybinių registrų ir kt.

SVARBU:

  • kreipiantis dėl kompensacijos skyrimo dirbantys asmenys turi pateikti pažymą apie pajamas gautas už 3 paskutinius mėnesius iki mėnesio, nuo kurio norima gauti kompensaciją dienos. Pvz., asmuo kreipiasi dėl kompensacijų skyrimo 2025 m. kovo mėn., bet nori gauti kompensaciją nuo šildymo sezono (2024 m. spalio mėn.) pradžios, todėl turi pateikti darbo užmokesčio pažymą už 2024 m. liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesius.
  • Jeigu pasikeičia asmens (vieno iš šeimos narių) pajamos ar šeimos sudėtis, skiriant kompensacijas vertinamos kreipimosi mėnesio arba mėnesio, kurį keitėsi asmens (šeimos) situacija, pajamos.
  • Jei teikiamas prašymas pirmą kartą nepamiršti užpildyti 6 priedą, t. y., nurodyti informaciją apie šilumos, karšto ir šalto vandens teikėjus, nurodyti asmeniui tiekėjo suteiktus mokėtojo kodus.
  • Kreipiantis dėl kompensacijų už kitą kurą (kietas kuras, dujos, elektra) 6 priede būtina nurodyti kuro deginimo įrenginio tipą ir markę bei jo naudingo veikimo koeficientą.
  • Atkreipiame dėmesį, kad būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens kompensacijos skiriamos gyvenamąją vietą būste deklaruojantiems asmenims. Jeigu būste yra deklaruota kita šeima, net ir tuo atveju, jeigu ji faktiškai negyvena, kompensacijos gali būti skiriamos tik abiem šeimoms pateikus prašymus ir dokumentus, įrodančius jų teisę gauti kompensacijas bei jų pajamas. Be to, jeigu būste yra deklaruotas asmuo, kuris įeina į kitos šeimos sudėtį, pajamas turi pateikti visi jo šeimos nariai (pvz., jeigu būste deklaruotas, bet jame negyvena anūkas, kuris yra besimokantis asmuo iki 24 metų, prašymą dėl kompensacijų skyrimo ir pajamas turi pateikti ir jo tėvai).

Gyventojai, kurie kreipiasi būsto šildymo išlaidų kompensacijų už įsigytą kietąjį kurą, pvz., malkas, neprivalo pateikti dokumentų (sąskaitų-faktūrų), įrodančių kuro įsigijimo išlaidas. Atskirais atvejais savivaldybė, siekdama išvengti galimo piktnaudžiavimo teikiama parama, gali paprašyti pateikti pirkimo dokumentus, pavyzdžiui, įsitikinti, kad kuras buvo nupirktas ir gyventojas patyrė išlaidas.

Būsto šildymo išlaidų kompensacijai apskaičiuoti taikomas naudingojo būsto ploto normatyvas:

  • kai būste gyvenamąją vietą deklaruoja (būstą nuomoja) vienas gyvenantis asmuo – 50 m2;
  • kai būste gyvenamąją vietą deklaruoja (būstą nuomoja) šeima: pirmam šeimos nariui – 38 m2; antram – 12 m2; trečiam ir kiekvienam paskesniam – 10 m2.

Pavyzdžiui, nepasiturinčiai 4 asmenų šeimai būtų kompensuojamos būsto šildymo išlaidos už 70 m2 naudingąjį būsto plotą.

SVARBU:

  • Apskaičiuojant pajamas, yra įskaitomos iš privalomo registruoti turimo kilnojamo ir nekilnojamo turto gaunamos pajamos, pavyzdžiui, žemės, būsto, automobilio ir kito turimo turto nuomos ar pardavimo pajamos.
  • Apskaičiuojant vidutines pajamas, neįskaitoma išmoka vaikui (vaiko pinigai) ir neįskaičiuojama dalis su darbo santykiais susijusių pajamų, taip pat dalis nedarbo socialinio draudimo išmokos (priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus – nuo 20 iki 40 proc.).

Kaip pateikti prašymą?

  • El. būdu per www.spis.lt;
  • Asmenys, kurie neturi galimybės prašymų dėl kompensacijų pateikti per informacinę sistemą SPIS, priimami pagal išankstinę registraciją. Apsilankymui pas specialistus galima užsiregistruoti internetu nuoroda: https://www.alytus.lt/lt/savivaldybes-administracija/veiklos-sritys/socialine-parama-ir-paslaugos, skambinant tel. 8 315 56 660, 8 687 30934 arba atvykus į Socialinės paramos skyrių, esantį adresu Vilties g. 28A, Alytuje.

Kilus papildomų klausimų rekomenduojame kreiptis į Socialinės paramos skyrių, esantį Vilties g. 28 A, Alytus, tel. Nr. +370 315 56 660, +370 687 30 934 el.p. soc_parama@alytus.lt