PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 08:11

Alšėnų istorija – metalo sienelių karpiniuose

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


318320

Ketvirtadienio vakarą Mastaičių parke vietos bendruomenei pristatyta išskirtinė gyvenvietės puošmena, kuri skatins pažinti Alšėnus. Tai – vietos gyventojų projektas, dalyvaujamojo biudžeto programoje laimėjęs gyventojų simpatijas ir gavęs finansavimą iš Kauno rajono savivaldybės.

„Pažink Alšėnus“ – šešios unikalios Corten metalo sienelės, sukurtos Mastaičiuose gyvenančios tautodailininkės Jurgitos Zinkienės popieriaus karpinių motyvų pagrindu. Jos visos dekoruotos tautiniais raštais, įprasminant lietuvišką paveldą ir bendruomenės vertybes. Kiekviena sienelė pasakoja skirtingą istoriją ir kviečia pažinti Mastaičių švietimo, kultūros, sporto įstaigas bei vietos istoriją.

Projekto idėjos autorė – Vilma Snapkauskienė – Mastaičių krašto bendruomenės pirmininkė, džiaugėsi, kad sugebėjo suburti bendruomenę bei gretimų seniūnijų gyventojus ir surinko per 1100 balsų už šią idėją.

„Kai moterys imasi iniciatyvos, mums belieka įgyvendinti jų idėjas. Ačiū už gražią, unikalią idėją, nuo šios dienos šis parkas tapo dar jaukesnis bei patrauklesnis ir vietos gyventojams, ir svečiams. Tikiuosi, tai bus puikus įkvėpimas ir kitiems įsitraukti bei prisidėti prie savo gyvenamųjų vietovių erdvių puoselėjimo“, – projekto idėjos autorei V. Snapkauskienei ir tautodailininkei J. Zinkienei dėkojo Kauno rajono administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius.

Šis projektas įgyvendintas pagal dalyvaujamojo biudžeto priemonę, kurią Kauno rajono savivaldybė vykdo jau ketverius metus. „Dalyvaujamojo biudžeto modelis efektyvus, nes sprendimus priima patys žmonės, o tai - demokratinės savivaldos pagrindas. Mums pasisekė, nes Kauno rajono bendruomenės ir gyventojai labai aktyvūs ir kūrybingi“, – projekto pristatyme sakė Kauno rajono savivaldybės vicemeras Paulius Visockas.

Dalyvaujamasis biudžetas įgyvendinamas 44-eriose Lietuvos savivaldybėse. Kauno rajono savivaldybė pirmauja su didžiausiu skiriamu finansavimu. Šiais metais jis rekordiškai didelis – net 0,5 mln. eurų. Per ketverius metus gyventojai pateikė 79 idėjas, kaip pagražinti ir pagerinti viešąsias erdves Kauno rajone. Iš jų gyventojų sprendimu buvo atrinkta 17, o 12 projektų jau įgyvendinti ir puošia aštuonias seniūnijas.