Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Unsplash.com nuotr.
Reporteris ElenaŠaltinis: Etaplius.lt
Mūsų šventinis stalas turėtų būti nuklotas ne tik tradiciškais, skaniais, bet ir sveikais patiekalais, taigi derėtų kuo labiau sumažinti pavojingos genotoksiškos medžiagos – akrilamido – kiekį.
Kai kurie iš mūsų per šventes leidžia sau pasmaguriauti keptais ant grotelių mėsos ar kitais patiekalais, gruzdintomis bulvytėmis, kepta duona ar bulvių traškučiais. Būtent šiuose maisto gaminiuose aptinkami didžiausi akrilamido kiekiai, kurie yra kenksmingi žmogaus sveikatai. Akrilamido taip pat randama duonos gaminiuose, javainiuose, sausainiuose, vafliuose, trapučiuose, meduoliuose, kavoje. Jo taip pat yra džiovintuose vaisiuose, riešutuose.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus patarėja Vaida Žeimienė pastebi, kad žmogaus suvartojamas akrilamido kiekis priklauso ne tik nuo vartojamų maisto produktų, bet ir nuo maisto gamybos įpročių. Kai, pavyzdžiui, kepant maistą ant grotelių, skrudinant duoną ar verdant riebaluose bulves mėgstama labiau apskrudinti (maisto produktas įgauną rusvą spalvą), toks maisto paruošimo būdas siejamas su didesniu akrilamido kiekio susidarymu.
Norėdami sumažinti akrilamido kiekį namuose ruošiamame maiste, kepimo metu sutrumpinkite terminio apdorojimo laiką ir pagal galimybes sumažinkite temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Taip pat venkite skrudinti duoną iki tamsiai rudos spalvos. Prisiminkite – kuo ji šviesesnė, tuo mažiau joje susidariusios šios kancerogeninės medžiagos. Nelaikykite bulvių šaldytuve, nes tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui (tai gali turėti įtakos didesniam akrilamido kiekio susidarymui produkto terminio apdorojimo metu). Bulves laikykite tamsioje, vėsioje patalpoje.