PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2025 m. Gegužės 25 d. 11:14

Agurkų salotos, nurungsiančios net pagrindinį patiekalą

Šiauliai

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


363235

Pavasaris kartu su ilgesnėmis dienomis vis dažniau ant stalo atneša ir šviežių agurkų salotų. Pateikiame idėjų, kaip įprastoms agurkų salotoms suteikti naują amplua.

Agurkų gimtinė Indija, nors retas kas šią daržovę sieja su ryškių skonių kupina šalimi. Joje agurkai pradėti valgyti prieš beveik 4 tūkst. metų ir išplito į kone visus pasaulio kampelius.

Agurkai turi ypač mažai kalorijų, nes daugiau kaip 90 proc. juos sudaro vanduo – tad be jokių sąžinės priekaištų šias daržoves galima valgyti kad ir su kiekvienu dienos maistu. Agurkų odelė kartais gali būti šiek tiek karti, todėl kai kurie žmonės prieš valgydami ją nulupa. To daryti nevertėtų, jeigu norite gauti visą vertingų ingredientų gausą.

Valgant juos su žievele, žmogaus organizmas aprūpinamas maksimaliu maistinių medžiagų kiekiu, pavyzdžiui, antioksidantų. Dėl agurkuose esančio vandens gaunamos reikalingos dienos skysčių atsargos, o skaidulos – naudingas sąjungininkas reguliuojant medžiagų apykaitą.

Agurkai, naudojami daugelyje pasaulio virtuvių, ne tik atgaivina, bet ir pagardina patiekalus. Traškūs ir lengvai salstelėję, jie puikiai dera aštriuose azijietiškuose patiekaluose arba groja pirmuoju smuiku tradicinėse mišrainėse, salotose. Britai prie arbatos tepa pačius paprasčiausius sumuštinius iš duonos, sviesto ir agurko – visa magija slypi tame, kaip plonai supjaustytus agurkus išdėliosite ir kokius raštus sukursite.

Be jų praktiškai neapsieina nei viena šalta sriuba, o agurkų griežinėliais praturtintas limonadas gaivina kaip joks kitas gėrimas. Agurkai – puikus priedas ir prie pačių įvairiausių užtepėlių. Supjaustyti šiaudeliais jie gali pakeisti gerokai daugiau kalorijų turinčius traškučius.

Tradicinės agurkų salotos, kadaise laikytos neturtingų kaimo gyventojų maistu, šiandien yra tikras delikatesas, kuriam vietos visada yra ant bet kokio stalo. Švieži agurkai, tiesiog paskaninti grietine, krapais ar svogūnų laiškais (arba abiem), druska ir pipirais yra nepakeičiamas garnyras. Kai kurie dar mėgsta įspausti česnako skiltelę, įdėti smulkinto svogūno, šviežių ridikėlių arba, norėdami lengvesnio varianto, grietinę keičia jogurtu.

Įtrupinkite fetos sūrio

Gaivinančios šviežių agurkų salotos su fetos sūriu bus fantastiškas patiekalas, primenantis atostogas prie Viduržemio jūros. Gerai ir tai, kad nereikės dėti druskos – feta pati savaime subalansuos patiekalą.

Paruoškite garsųjį „tzatziki“

Reikėtų gerokai paieškoti, kas nemėgsta šio legendinio skanėsto. Tai visiškai paprastas padažas, kurio pagrindą sudaro agurkai, jogurtas, česnakas. Galima įdėti ir mėtų, krapų, įpilti citrinos sulčių. Šiuo atveju agurką reikėtų ne pjaustyti, o tarkuoti – gausite tirštą, sodraus skonio priedą prie duonos, traškučių, daržovių, mėsos ar paukštienos patiekalų, netgi naminio kebabo.

Įdėkite imbiero

Agurkas, kurio pagrindas – vanduo, yra švelnaus skonio, tačiau kartu su imbieru jis įgauna temperamento. Naudokite šviežią tarkuotą imbierą arba jo miltelius. Žiupsnelis prieskonių gali gerokai pakeisti bet kokį patiekalą, o imbieras naudingas ir organizmui apsaugoti, besitęsiant permainingiems orams.

Išbandykite salotas, dėl kurių Islandijoje net pritrūko agurkų

Prieš kurį laiką „TikTok“ išpopuliarėjęs agurkų patiekalas netgi sukėlė agurkų krizę šioje Skandinavijos šalyje. Receptas – genialiai paprastas. Agurkus ne supjaustykite, o sudėkite į plastikinį maišelį ir sutraiškykite mėsos muštuko plokščiąja puse. O padažą paruoškite iš sezamų aliejaus, druskos, cukraus, sojų padažo, acto, išspausto česnako bei čili dribsnių ir sezamų sėklų.

Įdėkite šviežių žirnelių

Saldūs žalieji žirneliai jau ir taip naujais poskoniais praturtins įprastas agurkų salotas, o jeigu norite dar labiau nustebinti – šalia krapų įpjaustykite ir šviežių mėtų. Skonių derinys bus tiesiog tobulas.

Suteikite gaivos

Dažnas jau žino, kad šlakelis citrinos sulčių gali gerokai pagyvinti įvairius patiekalus – nuo troškinių iki salotų. Įlašinti jų į agurkų salotas, regis, neįprasta, tačiau tai joms suteiks ryškesnį charakterį. Ypač, jeigu dar šiek tiek įtarkuosite ir šviežios citrinos žievelės.

#SALOTOS#AGURKAI#PATIEKALAS