PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 09:58

A. Kubilius patvirtino gavęs pasiūlymą tapti eurokomisaru: aš nesiveržiu

Lietuva

Andrius Kubilius. ELTA / Julius Kalinskas

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA.LT


314438

Paaiškėjus, kad europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūra į eurokomisarus tarp prezidento Gitanos Nausėdos ir premjerės Ingridos Šimonytės buvo suderinta dar praėjusią savaitę, pats konservatorius patvirtino gavęs pasiūlymą užimti šį postą. Visgi, politikas sako į Europos Komisiją (EK) nesiveržiantis, o galutinį sprendimą viešai atskleisiantis tik po koalicinės tarybos susitikimo.

„Aš nesiveržiu, mano tokia nuostata buvo ir liko, tačiau gavęs ir pasiūlymą, ir paraginimą turėjau apsispręsti“, – Eltai teigė A. Kubilius.

Visgi, europarlamentaras tikina savo sprendimą atskleisiantis tik po pirmadienio popietę vyksiančio koalicinės tarybos susitikimo.

„Nieko negaliu paneigti, bet esu sutaręs, kad platesnius komentarus duosiu po koalicinės tarybos susitikimo“, – akcentavo jis.

Praėjusią savaitę sutartą A. Kubiliaus kandidatūrą pirmadienį patvirtino ir prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas.

Žiniasklaidoje ir politikos koridoriuose kaip galimas eurokomisaras aptarinėtas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį Eltai sakė sulaukęs informacijos, jog jo kandidatūrai nepritartų prezidentas Gitanas Nausėda. Todėl, pasak konservatorių lyderio, premjerė I. Šimonytė, ieškodama kandidato į EK, turėtų žvalgytis kitų pavardžių.

G. Landsbergiui pasitraukus iš kandidatų, politiniuose užkulisiuose buvo kalbama, kad užimti šias pareigas gali būti pasiūlytas antrai kadencijai Europos Parlamento nariu perrinktas konservatorius A. Kubilius.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.