PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 8 d. 13:32

A. Bilotaitė: Vyriausybei pateikti teisės aktų projektai dėl ginklo panaudojimo, stabdant meteorologinius balionus

Lietuva

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė / VRM

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA


322695

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė įstatymo projektus, kuriais siūlo numatyti šaunamųjų ginklų panaudojimą, siekiant sustabdyti meteorologiniais balionais gabenamą kontrabandą.

Apie tai antradienį lankydamasi Varėnos pasienio rinktinės Druskininkų pasienio užkardoje pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Vidaus reikalų ministerija parengė ir jau pateikė Vyriausybei, ir visoms suinteresuotoms suderinti apie 10 teisės aktų. Jie yra susiję su ginklo ar kitų priemonių panaudojimu, naikinant tokius meteorologinius balionus, suteikiant šitą teisę ne tik Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, bet ir kitoms institucijoms pagal poreikį, įsivertinus atitinkamai situaciją“, – sakė A. Bilotaitė.

Anot jos, VRM pateiktais įstatymų projektais kartu siūloma įtvirtinti, kad tokie objektai, kaip meteorologiniai balionai, galėtų būti likviduojami, jei patektų į strateginių objektų oro erdvę.

„Kiti (teisės aktų pakeitimo – ELTA) projektai susiję su strateginių objektų apsauga, tai yra neskraidymo zona, kad kiti objektai, tame tarpe – ir meteorologiniai balionai, negalėtų būti virš strateginių objektų oro erdvės“, – dėstė ministrė.

Kaip pabrėžė A. Bilotaitė, pagal VRM siūlymus, šaunamojo ginklo panaudojimas, siekiant sustabdyti meteorologinius balionus, būtų labiau kraštutinė priemonė. Anot jos, visų pirma, siekiama pasitelkti įvairias kitas priemones, pavyzdžiui, ryšio, GPS siųstuvų, pritaisytų prie balionų, blokavimą.

„Kalbant apie ginklo panaudojimą, tai tikrai reikia užakcentuoti, kad tai yra kraštutinė priemonė, kad pati efektyviausia priemonė yra mūsų susitarimai su Ryšių reguliavimo tarnyba, su operatoriais, padarant šitą veiklą neefektyvią ir nepelningą kontrabandos organizatoriams. Taip pat, žinoma, yra kitos priemonės ir jau kraštutinė priemonė (šaunamasis ginklas – ELTA), kuri leistų esant būtinybei, mūsų pareigūnams, ar tai būtų pasieniečiai, ar Viešojo saugumo tarnyba, ar policijos pareigūnai, ar kiti, reaguojant, įvertinus aplinkybes, priimti sprendimą, jeigu tai yra grėsmė nacionaliniam saugumui“, – aiškino ministrė.

Druskininkų pasienio užkardoje lankęsis Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas tvirtino, kad pats meteorologinio balionas numušimas ar sunaikinimas, pasitelkus šaunamąjį ginklą ar droną, gali sukelti įvairių rizikų. Tačiau, anot R. Liubajevo, VRM siūlymai dėl balionų stabdymo, pasitelkus šaunamuosius ginklus, padės sustiprinti strateginių, karinių objektų apsaugą.

„Numušimas ar jo (baliono – ELTA) fizinis sunaikinimas yra tik vienas, bet ne pats efektyviausias jo neutralizavimo būdas. Mes vertiname visas pasekmes ir fizines galimybes balioną sunaikinti. Vienas iš tokių bandymų buvo atliktas šeštadienį, kai vyko mūsų pratybos. Techniškai atlikti naikinimo procedūrą įmanoma, bet turime įvertinti, kokias rizikas gali sunaikintas balionas turėti žmonių sveikatai, gyvybei bei turtui. Taip pat turime įvertinti baliono skrydžio ypatumus. Toks naikinimo būdas būtų įmanomas tais atvejais, kai balionai artėja prie žemės, virš strateginių objektų, karinių objektų arba karinių teritorijų“, – dėstė VSAT vadas.

Prieš balionus pasitelkiamos ir kitos priemonės

A. Bilotaitė pabrėžė, kad, tarnybų duomenimis, iš Baltarusijos pusės oru atskrendantys meteorologiniai balionai naudojami kontrabandos gabenimo, bet ne kitais tikslais.

„Kalbant apie saugumo situaciją, informacijos iš mūsų žvalgybos institucijų ar kariuomenės mes neturime, kad šitie meteorologiniai balionai būtų naudojami kažkokiais kitais tikslais“, – komentavo ministrė.

Pasak A. Bilotaitės, be VRM siūlymų tam tikrais atvejais leisti prieš balionus naudoti šaunamuosius ginklus, tariamasi ir išbandomos ir kitos priemonės, pavyzdžiui, ryšio blokavimas.

„Tikrai tas, kas susiję su signalo gavimu apie tai, kur tas krovinys nusileidžia, mes tikrai, manau, einame link to, kad konkretūs sprendimai jau yra pakeliui ir kontrabandos gabenti neapsimokės“, – dėstė ministrė.

Kaip teigė VSAT vadas R. Liubajevas, stabdyti meteorologinius balionus pasieniečiams padeda ir Lietuvos kariuomenė.

Iš viso, anot pasieniečių vadovo, šiemet Lietuvoje fiksuoti apie 350 meteorologiniai balionų.

„Jeigu kalbėtume apie visų metų statistiką, tai fiksavome apie 350 meteorologinių balionų Baltarusijos Respublikos teritorijoje ir panašiai šiek fiksavome Lietuvos Respublikos teritorijoje, tai yra tie dronai, kurie buvo perimti, iš jų apie 20 procentų balionų buvo perimta pasieniečių ar kitų institucijų“, – teigė R. Liubajevas.

Anot jo, dalis Baltarusijoje teritorijoje pastebėti meteorologinių balionų skrenda į Lenkijos pusę, tad, anot jo, artimiausiu metu ketinama susitikti su Lenkijos pasieniečiais ir pasidalinti patirtimi, kaip stabdyti minėtus balionus ir jais oru gabenamą kontrabandą.

R. Liubajevas tarp kitų kovos su oru gabenama kontrabanda priemonių įvardijo ir aktyvią kriminalinę žvalgybą.

„Šiame kontekste paminėčiau nemažai sulaikytų asmenų, kurie sulaikyti mūsų teritorijoje, ir taip pat šiais metais turime virš 200 ikiteisminių tyrimų, susijusių su kontrabanda, taip pat vykdoma nemažai kriminalinės žvalgybos tyrimų“, – nurodė jis.

Pasak pasieniečių vado, statistika rodo, kad šiemet Lietuvoje fiksuojamos kontrabandos mastai sumažėjo iki 40 proc.

Pasienyje vykusiam susitikime dalyvavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Pocius savo ruožtu paragino gyventojus, pastebėjusius nukritusius meteorologinius balionus, pranešti apie juos teisėsaugos institucijoms.

„Nereikia pamiršti, kad šiame procese turėtų būti ir tam tikras mūsų visuomenės vaidmuo. Norėčiau paraginti Lietuvos žmones, kad pastebėję ar atradę nukritusį meteorologinį balioną ar kitokį įtaisą su kontrabandine siunta, informuotų mūsų institucijas“, – sakė A. Pocius.

Balionai pastebėti karinėse teritorijose

ELTA primena, kad Alytuje, karinio bataliono teritorijoje, prieš savaitę naktį buvo rastas nusileidęs meteorologinis balionas su prikabinta juoda dėže, kurioje, kaip įtariama gali būti kontrabandinės prekės. Įvykio aplinkybes toliau aiškinasi Karo policija.

Praėjusį trečiadienį kariuomenė pranešė, kad toks pats incidentas ryte pastebėtas ir Vilniaus rajono karinėje teritorijoje. Dar vienas meteorologinis balionas pasieniečių buvo perimtas Šalčininkų rajone.

VSAT vado R. Liubajevo teigimu, tokių sienos pažeidimų pastebima jau nuo balandžio mėnesio. Vien rugsėjį fiksuota 250 atvejų, kai kontrabanda buvo gabenama minėtais balionais. Visgi, pabrėžia jis, pasieniečiai neturi įgaliojimų ir reikiamos ginkluotės tokių objektų naikinimui.