PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 14 d. 13:33

A. Armonaitė: dėl „Rheinmetall“ dar reikia išspręsti žemės ir finansų klausimus

Radviliškis

Aušrinė Armonaitė / Dainius Labutis/ELTA

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS.LT


318543

Vyriausybės atstovams anksčiau skelbus apie planus jau spalį pradėti statyti 180 mln. eurų vertės Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ artilerijos amunicijos gamyklą, šiuos ketinimus gali tekti koreguoti.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad dar reikia išspręsti su žeme bei finansais susijusius „paralelinius procesus“.

„Yra labai daug paralelinių procesų ir svarbu juos išspręsti. Kol kas dar kapsulė neįkasta, dirbame ir dėl žemės, ir dėl kai kurių kitų projekto sąlygų, daug kas ir nuo įmonės priklauso, tai jokių konkrečių datų (statybos pradžios – BNS) dabar negaliu pasakyti“, – BNS šią savaitę sakė A. Armonaitė.

„Daug dalykų, kadangi projektas yra didelis, išmanios amunicijos gamykla, tai nuo žemės iki finansų ir kitų dalykų, kurie šiuo metu dar yra konfidencialūs“, – pridūrė ministrė.

Ministerija žemės nuomos sutartį su koncernu anksčiau ketino pasirašyti liepą, o pradėti statybas spalį.

„Mes skelbėme, kad norėtume, kad statybos prasidėtų rudenį, ir techniškai tas gali vykti, bet iš tikrųjų reikia daug aiškumo, tai yra labai didelis netipinis projektas, tai yra labai daug paralelinių procesų“, – teigė A. Armonaitė.

„Mes darome pažangą. Netrukus bus pranešta daugiau“, – BNS nurodė „Rheinmetall“, atsakydamas į klausimus apie statybų pradžią bei likusius būtinus procesus.

Gamykla bus statoma Radviliškio rajone, netoli Baisogalos, 340 hektarų ploto sklype, kurį iki liepos 1 dienos valdė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), o naudojo jo padalinys – Gyvulininkystės institutas.

Valstybinę žemę administruojanti ir tvarkanti Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nekomentavo, kokie su gamyklai skirtu sklypu susiję procesai vyksta šiuo metu.

BNS žiniomis, žemės nuomos sutartį su „Rheinmetall“ ketinama pasirašyti pakeitus sklypo paskirtį iš žemės ūkio į pramonės ir sandėliavimo bei atlikus jo matavimus.

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų. Projektui suteiktas stambaus projekto statusas.

Investicijų sutartis su su pagrindine „Rheinmetall“ grupės bendrove „Rheinmetall“ bei Lietuvoje nuo 2018 metų veikiančia „Rheinmetall Defence Lietuva“ pasirašyta birželio pradžioje.