PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2022 m. Rugpjūčio 18 d. 21:27

9 priežastys, kodėl per daug cukraus kenkia

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Viktorija KundrotaitėŠaltinis: Healthline.com


243222

Nuo įvairiausių padažų iki žemės riešutų sviesto – pridėtinio cukraus galima rasti net netikėčiausiuose produktuose. Daugelis žmonių valgo ir užkandžiauja perdirbtus ir greitai paruošiamus maisto produktus, kuriuose būna didžiausias kiekis cukraus ir kitų sveikatą žalojančių priedų. Jungtinėse Amerikos Valstijose pridėtinis cukrus sudaro iki 17 % visų suaugusiųjų ir 14 % vaikų suvartojamų kalorijų kiekio. Gydytojai ir mitybos specialistai siūlo apriboti kalorijų kiekį iš pridėtinio cukraus iki mažiau nei 10 % per dieną.

1. Didina svorį
Nutukimo lygis visame pasaulyje auga, o pridėtinis cukrus, ypač iš cukrumi saldintų gėrimų, yra vienas iš pagrindinių kaltininkų. Cukrumi saldintuose gėrimuose, tokiuose kaip gazuoti gėrimai, sultys ir saldžios arbatos, gausu fruktozės, kurios vartojimas sukelia nekontroliuojamą alkį labiau nei gliukozė – pagrindinė cukraus rūšis, randama krakmolinguose maisto produktuose. Per didelis fruktozės vartojimas gali sukelti atsparumą leptinui – svarbiam hormonui, kuris atsakingas už sotumo pojūtį, todėl to nejausdami suvartojate gerokai per daug kalorijų, nei būtina. Be to, geriant daug cukrumi saldintų gėrimų, padidėja visceralinių riebalų kiekis, kuris susijęs su diabetu ir širdies ligomis.

2. Didina širdies ligų riziką
Daug cukraus turinti mityba siejama su padidėjusia daugelio ligų, įskaitant širdies, kuri yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje, rizika. Taip pat nutukimu, aukštu cukraus kiekiu kraujyje ir kraujospūdžiu – padidėjusiais visais širdies ligų rizikos veiksniais. Be to, per didelis cukraus vartojimas buvo siejamas su ateroskleroze – liga, kuriai būdingos riebalinės, arterijas kemšančios nuosėdos.
Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 30 000 žmonių, parodė, kad tie, kurie suvartojo 17–21 % kalorijų iš pridėtinio cukraus, turėjo 38 % didesnę riziką mirti nuo širdies ligų, palyginti su tais, kurie suvartoja tik 8 % kalorijų iš cukraus.
Vos vienoje 16 uncijų (473 ml) sodos skardinėje yra 52 gramai cukraus, o tai atitinka daugiau nei 10 % jūsų kasdien suvartojamų kalorijų, remiantis rekomenduojamos paros normos suvartojamų kalorijų kiekiu (2000 kalorijų). Tai reiškia, kad vienas saldus gėrimas per dieną jau gali viršyti rekomenduojamą pridėtinio cukraus dienos normą.

3. Sukelia aknę
Mityba, turinti daug rafinuotų angliavandenių, įskaitant saldų maistą ir gėrimus, buvo susijusi su didesne spuogų atsiradimo rizika. Maisto produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą, pavyzdžiui, perdirbti saldainiai, padidina cukraus kiekį kraujyje greičiau nei maisto produktai, kurių glikemijos indeksas mažesnis. Saldūs maisto produktai greitai padidina cukraus ir insulino kiekį kraujyje, sukeldami padidėjusią androgenų sekreciją, riebalų gamybą ir uždegimą, o tai turi įtakos spuogų atsiradimui. Tyrimai parodė, kad mažai glikemijos turinčios dietos yra susijusios su mažesne spuogų rizika, o didelės glikemijos dietos – su didesne.
Pavyzdžiui, atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2300 paauglių, parodė, kad tie, kurie dažnai vartojo pridėtinio cukraus, turėjo 30 % didesnę spuogų atsiradimo riziką. Be to, daugelis gyventojų tyrimų parodė, kad kaimo bendruomenėse, vartojančiose tradicinį, neperdirbtą maistą, spuogai beveik nepasireiškia, palyginti su didesnes pajamas gaunančiomis miesto vietovėmis.

4. Didina 2 tipo diabeto riziką
Pasaulinis diabeto paplitimas per pastaruosius 30 metų išaugo daugiau nei dvigubai. Nors tam yra daug priežasčių, matomas aiškus ryšys tarp per didelio cukraus vartojimo ir diabeto rizikos. Nutukimas, kurį dažnai sukelia per didelis cukraus suvartojimas, laikomas didžiausiu diabeto rizikos veiksniu. Be to, ilgalaikis didelis cukraus vartojimas skatina atsparumą insulinui – kasos gaminamam hormonui, kuris reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.
Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 175 šalys, parodė, kad rizika susirgti cukriniu diabetu išauga 1,1 % net nuo 150 kalorijų cukraus arba maždaug vienos skardinės kolos. Kiti tyrimai taip pat parodė, kad žmonės, geriantys cukrumi saldintus gėrimus, įskaitant vaisių sultis, labiau linkę susirgti diabetu.

5. Gali padidinti vėžio riziką
Valgant per daug cukraus gali padidėti rizika susirgti tam tikromis vėžio formomis. Mityba, kurioje gausu saldžių maisto produktų ir gėrimų, sukelia nutukimą, didina kūno uždegimą ir kelia atsparumą insulinui, o tai padidina vėžio riziką.
Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 430 000 žmonių, parodė, kad pridėtinio cukraus vartojimas buvo susijęs su padidėjusia stemplės, pleuros ir plonosios žarnos vėžio rizika. Kitas tyrimas parodė, kad moterys, kurios valgė saldžiąsias bandeles ir sausainius daugiau nei tris kartus per savaitę, turėjo 1,42 karto didesnę tikimybę susirgti endometriumo vėžiu nei moterys, kurios valgė šį maistą mažiau nei 0,5 karto per savaitę.

Spurgos. Pexels.com nuotr.

6. Gali padidinti depresijos riziką
Sveika mityba gali padėti pagerinti jūsų nuotaiką, o dieta, kurioje yra daug pridėtinio cukraus ir perdirbtų maisto produktų, gali padidinti depresijos išsivystymo tikimybę. Daug perdirbtų maisto produktų, įskaitant turinčius daug cukraus, tokius kaip pyragaičiai ir saldūs gėrimai, vartojimas buvo susijęs su didesne depresijos rizika. Tyrėjai mano, kad cukraus kiekio kraujyje svyravimai, neuromediatorių reguliavimo sutrikimai ir uždegimas gali būti neigiamo cukraus poveikio psichinei sveikatai priežastys.
Tyrimas, kuriame dalyvavo 8000 žmonių 22 metus, parodė, kad vyrai, kurie suvartojo 67 gramus ar daugiau cukraus per dieną, turėjo 23 % didesnę tikimybę susirgti depresija nei vyrai, kurie per dieną suvalgė mažiau nei 40 gramų.
Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 69 000 moterų, parodė, kad toms, kurios suvartoja daugiausiai pridėtinio cukraus, buvo žymiai didesnė depresijos rizika, palyginti su tomis, kurios suvartoja mažiausiai cukraus.

7. Gali pagreitinti odos senėjimo procesą
Raukšlės yra natūralus senėjimo požymis, atsirandantis palaipsniui, nepaisant jūsų sveikatos. Tačiau netinkamas maisto pasirinkimas gali pagreitinti odos senėjimo procesą.
Ardomosios molekulės (AGE) yra junginiai, susidarantys jūsų organizme vykstant cukraus ir baltymų skaidymo reakcijoms. Manoma, kad jie vaidina pagrindinį vaidmenį senstant odai. Mityboje, kurioje yra daug rafinuotų angliavandenių ir cukraus, susidaro didelis kiekis AGE molekulių, dėl ko jūsų oda gali senti per anksti. AGE pažeidžia kolageną ir elastiną – baltymus, kurie daro odą lygią ir jaunatvišką. Kai pažeidžiamas kolagenas ir elastinas, oda praranda stangrumą ir pradeda glebti.
Vieno tyrimo metu moterys, vartojusios daugiau rafinuotų angliavandenių, įskaitant pridėtinį cukrų, buvo labiau susiraukšlėjusios nei moterys, besilaikančios daug baltymų ir mažiau perdirbtų angliavandenių turinčios dietos.

8. Sukelia ląstelių senėjimą
Telomerai yra molekulės, esančios chromosomose, kuriose yra dalis jūsų genetinės informacijos. Telomerai veikia kaip apsauginiai dangteliai, neleidžiantys chromosomoms pablogėti ar susilieti. Senstant telomerai natūraliai trumpėja, o kartu sensta ir ląstelės, kurios pradeda veikti netinkamai. Nors telomerų trumpėjimas yra įprasta senėjimo dalis, nesveikas gyvenimo būdas gali pagreitinti šį procesą.
Tyrimas, kuriame dalyvavo 5 309 suaugusieji, parodė, kad reguliarus cukrumi saldintų gėrimų vartojimas buvo susijęs su trumpesniu telomerų ilgiu ir priešlaikiniu ląstelių senėjimu.

9. Sumažina energijos lygį

Maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, bet mažai baltymų, skaidulų ar riebalų, trumpam suteikia energijos, tačiau po to greitai suvirškintas maistas sumažina cukraus kiekį kraujyje per greitai, o tai sukelia alkio priepuolius ir silpnumą.
Nuolatinis cukraus kiekio kraujyje svyravimas gali sukelti didelius energijos lygio svyravimus. Kad išvengtumėte šio energijos išeikvojimo ciklo, rinkitės angliavandenių šaltinius, kuriuose yra mažai pridėtinio cukraus ir daug skaidulų. Angliavandenių derinimas su baltymais ar riebalais yra dar vienas puikus būdas išlaikyti stabilų cukraus ir energijos lygį kraujyje. Pavyzdžiui, suvalgyti obuolį kartu su nedidele sauja migdolų yra puikus užkandis ilgalaikiam, pastoviam energijos lygiui palaikyti.