Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
A. Rutkausko nuotr.
Budintis BudėtojasŠaltinis: Etaplius.lt
Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip žalingą organizmo reakciją į tam tikrus maisto produktus ar jų priedus. Šis sutrikimas sukelia į alergiją panašius simptomus – slogą, astmą, kosulį, odos bėrimus, galvos skausmą ar netgi nuovargį bei nuotaikos svyravimus. Vis tik dažniausiai kenčiama nuo virškinimo trakto sutrikimų – pilvo ar skrandžio skausmo, viduriavimo ar vidurių užkietėjimo, pilvo pūtimo bei pykinimo. Toliau vartojant produktus sukeliančius šias reakcijas galima sulaukti ir rimtesnių sveikatos problemų.
Nors maisto netoleravimo simptomų spektras yra labai platus, tačiau yra pastebima tam tikra tendencija, kad dažnai šias reakcijas skirtingiems asmenims iššaukia tie patys produktai. Pateikiame populiariausių maisto produktų aštuonetą, kurie gali būti Jūsų prastos savijautos priežastimi.
Čia pateikti tik pagrindiniai produktai, tačiau jų yra žymiai daugiau ir įvairesnių. Pavyzdžiui, maisto netoleravimo reakcijos priežastimi gali tapti ir maisto pramonėje naudojamos cheminės medžiagos – kofeinas, salicilatus ar histaminas, maistiniai priedai, sulfitai. Jie naudojami prailginti maisto galiojimo laiką, randami vaisiniuose gėrimuose bei vyne.
Tiesiausias kelias norint išvengti maisto netoleravimo simptomų – eliminuoti netoleruojamus produktus iš kasdienės mitybos. Tam, kad suprastumėte kokių maisto produktų netoleruojate, galima kurį laiką nevartoti tam tikros maisto produktų grupės ir stebėti, ar savijauta pagerės, tačiau tai labai ilgas ir alinantis kelias. Siūlome pasinaudoti modernios medicinos laimėjimais! Ne eksperimentuokite namuose, o atlikite maisto netoleravimo tyrimus.
Parengta pagal pranešimą spaudai