PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2022 m. Gruodžio 15 d. 19:02

5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti, jeigu norite turėti sveiką širdį

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


253956

Įvairi ir subalansuota mityba yra vienas iš būdų norint išlikti sveikiems ir ypač sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Kardiologai išskiria penkis maisto produktai, kurių turėtumėte vengti, jeigu norite apsaugoti savo širdį.

Netinkama mityba, fizinio aktyvumo stoka, tabako vartojimas – trys pagrindinai dalykai, didinantys širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Specialistai dalijasi penkių produktų, kuriuos reikėtų apriboti, sąrašu bei sveikesnėmis alternatyvomis.

1. Duona

Pirma, turėtumėte būti atsargūs ir nevalgyti per daug duonos, nes šiame maisto produkte yra daug natrio. Didelis jo kiekis gali padidinti kraujospūdį, kuris yra vienas iš širdies ligų ir insulto rizikos veiksnių. Geriau valgykite daugiau rupios duonos, pagardintos įvariomis sėklomis.

2. Margarinas

Būkite atsargūs, margarinas nebūtinai yra ideali alternatyva sviestui! Iš tiesų, prekybos centruose esančiame produkte dažnai būna palmių aliejaus. Šis ingredientas turi didelį kiekį sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti cholesterolio kiekį. Geriau teiktų pirmenybę margarinui, pagamintam iš alyvuogių ar net linų sėmenų aliejaus.

3. Pienas

Pieno produktai yra sočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Karvės pieną galima pakeisti augaliniais gėrimais, tokiais kaip migdolų, sojos pienas. Juose daugiau širdžiai naudingų nesočiųjų riebalų. Piene esančio kalcio yra įvairiuose kituose maisto produktuose – nuo ​​brokolių ar apelsinų iki lašišos.

4. „Dietiniai“ gazuoti gėrimai

Ne paslaptis, kad gazuoti gėrimai kenkia sveikatai, o jų vadinamosios dietinės alternatyvos irgi nėra geresnis variantas. Jų sudėtyje esantys dirbtiniai saldikliai gali paveikti svarbių baltymų gamybą, kurie apsaugo mus nuo nutukimo ir diabeto. Todėl geriau būtų gerti arbatą (juodą arba žalią) arba gazuotą vandenį su mėtų lapeliais.

5. Javainių batonėliai

Šis iš pažiūros palyginti sveikas produktas yra prikrautas pridėto cukraus, dirbtinių saldiklių ir kitų sveikatai nenaudingų ingredientų, tokių kaip palmių aliejus. Taigi ką valgyti vietoj to? Pusryčiams tiks avižiniai dribsniai su šviežiais ar džiovintais vaisiais, o užkandžiui – riešutai.

Parengta pagal užsienio spaudą