Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Kaip greičiau išvirti bulves ir kada berti druskos?
Bulves dėkite į verdantį, o ne šaltą vandenį. Dažna klaida yra ta, kad pirmiausia bulves užpilame šaltu vandeniu. Dėl to jose stipriai sumažėja visų vertingų maistinių medžiagų, o krakmolo lieka labai daug.
Nepadauginkite vandens. Bulves dėkite į nedidelį kiekį verdančio vandens. Jo pilkite tiek, kad bulves vos apsemtų – visai nereikia be reikalo gaišti verdant žymiai daugiau skysčio.
Pabadykite arba supjaustykite. Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute. Taip skystis greičiau patenka į daržoves, ir jos išverda daug greičiau nei įprastai. Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio. Kad bulvės išvirtų tolygiai, jas galite supjaustyti vienodo dydžio mažesniais gabalėliais.
Druskos neįdėkite per anksti. Jei užkaitę puodą su vandeniu iš karto dedate druskos, darote klaidą dėl dviejų priežasčių. Vanduo su įdėta druska verda daug ilgiau, o tai turi tiesioginės įtakos ne tik bulvių paruošimo laikui, bet ir sąskaitoms. Be to, druskos dėjimas į šaltą vandenį gali pažeisti nerūdijančio plieno puodų vidinę dangą. Todėl bulvių vandenį reikėtų sūdyti tik tada, kai jis pradeda virti ir burbuliuoti.
Uždenkite puodą. Kiekvieną kartą nepamirškite naudoti dangčio – garai taip pat pagreitina virimą.
Vokiškos bulvės su kopūstais
Tai yra klasikinis Lenkijos Silezijos ir Vokietijos virtuvės patiekalas.
Reikės: 1 kg šviežių bulvių, 500–700 g raugintų kopūstų, 1 svogūno, druskos, pipirų, lauro lapų, kvapiųjų pipirų, šaukšto riebalų, pasirinktinai: 100 g rūkytos šoninės.
Gaminame:
1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Kopūstus sudėkite į kitą puodą, užpilkite vandeniu, įberkite kvapiųjų pipirų ir lauro lapų. Virkite, kol suminkštės.
2. Virtas bulves nusausinkite ir sutrinkite. Svogūną apkepkite riebaluose, kol taps auksinės spalvos. Per tą laiką taip pat galite pakepinti šoninę.
3. Į bulves sudėkite virtus kopūstus, keptą svogūną ir šoninę. Pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Patiekalas turi būti kreminės konsistencijos.
Bulvinis blynas su sūriu ir kiaušiniu
Pietūs bus gardūs ir sotūs, jei gaminsite bulvinius blynus su kiaušiniu.
Reikės: 300 g šviežių bulvių, 2 kiaušinių, 1/2 svogūno, 40 g kvietinių miltų, druskos, pipirų, 10 g kietojo sūrio, šviežių krapų, aliejaus.
Gaminame:
1. Bulves sutarkuokite burokine tarka, pagardinkite druska, išmaišykite ir uždengę palikite 10 minučių pastovėti. Tuomet tarkius supilkite į kiaurasamtį į paspausdami nusunkite.
2. Į tarkius įmuškite vieną kiaušinį, suberkite pusę smulkinto svogūno, suberkite miltus, druskos, pipirų ir išmaišykite.
3. Į keptuvę pilkite aliejaus kepimui ir dėkite tarkius taip, kad gautumėte blyną su skylute viduryje.
4. Kai viena blyno pusė apkeps, apverskite, o į jo vidurį įleiskite kiaušinį.
5. Iškepusį blyną su kiaušiniu perkelkite į lėkštę ir ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio. Puoškite šviežių krapų šakelėmis ir nieko nelaukdami skanaukite.
Pusryčiai vakarienei – ispaniškas omletas su bulvėmis
Tortilla de patatas, arba ispaniškas omletas, ne vieną nustebins.
Reikės: ½ kg šviežių bulvių, 6 kiaušinių, ½ didesnio svogūno arba 1 mažo, 60 ml aliejaus, 50 ml pieno, druskos, pipirų.
Gaminame:
1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite juostelėmis.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite bulves ir kepkite, kol suminkštės, apie 20 minučių. Retkarčiais pamaišykite, kad nesudegtų. Tada sudėkite svogūną ir kepkite, kol taps permatomas.
3. Kol daržovės kepa, į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite juos su pienu, pipirais ir druska.
4. Paruoštas bulves ir svogūnus sudėkite į dubenį su kiaušiniais, išmaišykite. Gautą masę sudėkite atgal į keptuvę, išlyginkite ir uždenkite dangčiu. Viską kepkite ant vidutinės ugnies, kol įgaus auksinę spalvą. Tada apverskite į kitą pusę ir kepkite apie 5-6 minutes. Paruoštą omletą patiekite su šviežia duona ir sultingomis daržovėmis.