Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT
Saldumo derinimas su dūminiais aromatais – vis dažnesnis kelias, kuriuo pasirenka eiti grilinti taip mėgstantys lietuviai. Dažnas jau yra išbandęs ant grotelių pakepti vaisius: arbūzo „kepsnį“, persiko puselę ar ananaso riekeles. Šiek tiek pagardinti prieskoniais ir patiekti su ledų kauburėliu jie tampa gaiviu ir išraiškingo skonio desertu.
Visas ant grotelių keptų vaisių skonis atsiskleidžia būtent dėl jų karamelizacijos. Vaisius reikia kepti atsargiai, 6–8 minutes ant vidutinės ugnies, kad gerai karamelizuotųsi, tačiau nesudegtų. Nevertėtų naudoti pernokusių vaisių, nes kepant jų struktūra dar silpnės – jie gali suirti. Kad skonis būtų geriausias, naudokite šviežius, sezoninius vaisius.
Ypač greita: zefyrų ir vaisių iešmeliai
Reikės:
Gaminame: medinius iešmelius 20–30 minučių pamirkykite vandenyje, kad jie nesudegtų ant grilio. Ant šešių iešmelių suverkite po 1 zefyrą ir 3 gervuoges. Ant kitų šešių – po 1 zefyrą ir 3 meliono rutuliukus. Jeigu norite – galite naudoti ir kitas uogas arba vaisius. Ištirpdykite sviestą, į jį dėkite medų ir maltą cinamoną. Šiuo mišiniu aptepkite iešmelius. Kepkite ant aliejumi pateptų įkaitintos kepsninės grotelių 1–2 minutes. Pabarstykite iešmelius skrudintomis kokoso drožlėmis.
Nustebins visus: brauniai apelsinuose
Reikės:
Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180° C temperatūros. Nupjaukite apelsinų viršų ir išskobkite minkštimą. Viršūnėlių neišmeskite. Ištirpinkite juodąjį šokoladą ir sviestą – tą galite padaryti mikrobangų krosnelėje ar inde virš verdančio vandens.
Stovimo maišytuvo dubenyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, apelsinų žievelę, vanilę ir kiaušinius. Plakite nedideliu greičiu, kad ingredientai gerai susimaišytų. Tada supilkite šokolado ir sviesto mišinį. Toliau plakite nedideliu greičiu, kol masė taps vientisa.
Kitame dubenyje sumaišykite kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius ir druską. Lengvai mentele įmaišykite į cukraus ir kiaušinių mišinį, kol masė taps vientisa.
Į apelsinų vidų supilkite braunių mišinį (maždaug iki 3/4 talpos). Uždenkite apelsino viršų nupjauta viršūnėle ir suvyniokite į foliją. Dėkite suvyniotus apelsinus į kepsninę, bet ne tiesiai ant ugnies. Kepkite 50–60 minučių arba tol, kol į vidų įkištas dantų krapštukas ištrauktas bus švarus, neaplipęs tešla. Išimkite apelsinus iš kepsninės ir, prieš išimdami iš folijos, leiskite jiems kelias minutes atvėsti. Patiekite su ledais.
Prancūziška klasika: sezoninių uogų klafutis (clafoutis) kepsninėje
Reikės:
Gaminame: įkaitinkite kepsninę iki 180 °C. Plaktuvu arba elektriniu maišytuvu sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vyšnias, kol susidarys vienalytė masė. Ištepkite sviestu aliumininę pyrago formą, didelę ketaus keptuvę arba kelias mažesnes. Supilkite mišinį į indą ir ant viršaus sudėkite vyšnias, pabarstykite cukrumi.
Jei naudojate mažas keptuves, grilyje kepkite 20–25 minutes, jei naudojate didelę keptuvę ar formą – 35–40 minučių. Jei viršus pradeda per daug ruduoti, uždenkite aliuminio folija. Išimkite, kai viršus bus aukso spalvos, o vidurys iškepęs (į vidurį įkištas dantų krapštukas ištrauktas turi būti švarus).
Pranešimas spaudai