Aktualu![]() | Gyvenimas![]() | Pramogos![]() | + Projektai![]() | Specialiosios rubrikos![]() |
|
|
Vilnius![]() | Kaunas![]() | Klaipėda![]() | Šiauliai![]() | Panevėžys![]() | Marijampolė![]() | Telšiai![]() | Alytus![]() | Tauragė![]() | Utena![]() |
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Kiekvieno vakarėlio traukos objektas – sūrių lenta
Kiekvienos sūrio lentos pagrindas – aukštos kokybės įvairių formų ir aromatų sūriai. Todėl lėkštėje turėtų būti ir kietesnių, ir kreminių sūrių. Kombinuokite ožkos, avies ir karvės pieno sūrius. Forma taip pat yra svarbus aspektas. Kuo įvairesnius sūrio gabalėlius išdėliosite, tuo įdomesnes formų ir spalvų atžvilgiu variacijas gausite. Galite rinktis ir vieną temą – pavyzdžiui, vien prancūziškus ar itališkus sūrius ir išragauti jų gausybę.
Sūrių negali būti per daug, bet nepersistenkite. Priklausomai nuo svečių skaičiaus, lentai visai pakaks 3–5 rūšių sūrių. Įdomu tai, kad Prancūzijoje pagal tradiciją ant lentos patiekiamas tik nelyginis skaičius sūrių: 3, 5 arba 7.
Grilyje keptas 3 sūrių fondiu duonos dubuo
Reikės: 1 raugo duonos kepalėlio, 2 skiltelių česnako, 80 g sviesto, 120 ml pieno, ¼ arbatinio šaukštelio malto muskato, pipirų, sūrių mišinio, pavyzdžiui – 180 g šviežio tepamo sūrio, 50 g tarkuoto čederio, 50 g tarkuotos mocarelos. Arba – 100 g ementalio, 100 g čederio, 100 g gruyère arba Gouda sūrio. Su sūriais galite eksperimentuoti – naudoti skirtingas proporcijas arba įdėti ir savo mėgstamo gerai besilydančio sūrio, įberti tarkuoto parmezano.
Gaminame:
1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės arba žemos kaitros. Jei kepate ant medžio anglių, palaukite, kol jos taps baltų pelenų spalvos. Anglis sustumkite į vieną pusę.
2. Nuo duonos kepalo viršaus nupjaukite 1–1,5 cm storio riekelę. Nedideliu peiliu ar šaukštu išskobkite kepalo vidų. Būkite atsargūs ir nepradurkite plutos. Išskobtą duoną ir nupjautą viršų supjaustykite nedideliais kvadratėliais.
3. Į ištirpintą sviestą įmaišykite smulkintą česnaką (šiek tiek česnako pasilikite). Česnakiniu sviestu patepkite duonos dugną ir vidines sieneles. Visus duonos kubelius pamerkite į likusį česnakinį sviestą ir atidėkite į šalį.
4. Dubenyje gerai sumaišykite tarkuotus sūrius, pieną, likusį česnaką, pagardinkite pipirais ir muskatu. Supilkite mišinį į duoną. Ją laisvai suvyniokite į foliją, dėkite ant grotelių į kepsninę (priešingą pusę nei anglys), uždenkite dangtį ir kepkite 15–25 min., kol sūris visiškai išsilydys.
5. Išmaišykite sūrį ir patiekite. Mirkykite į jį supjaustytos duonos gabaliukus ar daržovių juosteles.
Svogūnų ir sūrio traškučiai
Reikės: 2–3 svogūnų, 220 g tarkuoto parmezano, ypač tyro alyvuogių aliejaus, druskos, maltos paprikos, česnakų miltelių.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.
2. Kepimo skardą pabarstykite plonu, lygiu parmezano sūrio sluoksniu. Svogūnus supjaustykite plonais, apie 5 mm storio žiedais. Ant sūrio vienu sluoksniu išdėliokite svogūnų žiedus.
3. Svogūnus lengvai patepkite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, česnakų milteliais ir paprika. Galite naudoti ir kitų mėgstamų prieskonių.
4. Kepkite 20 minučių arba kol jie taps auksinės spalvos ir traškūs. Prieš supjaustant ar sulaužant į gabalėlius, leiskite 10 minučių atvėsti. Patiekite su mėgstamu padažu – česnakiniu, BBQ, varškės užtepėle ar pan.
Tįstantys sūrio piršteliai
Reikės: 16 plėšomų sūrio lazdelių, 40 g miltų, 90 g džiūvėsėlių, druskos, pipirų, 2 kiaušinių, 2 šaukštelių pieno, aliejaus kepimui, saujelės šviežių smulkintų petražolių, itališko marinaros padažo.
Gaminame:
1. Miltus suberkite į dubenėlį. Į kitą suberkite džiūvėsėlius, druską, pipirus ir išmaišykite. Į trečią dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite pieno ir išplakite.
2. Sūrio lazdeles perpjaukite skersai pusiau. Kiekvieną merkite į miltus, tada į kiaušinį, tada į džiūvėsėlius, vėl į kiaušinį ir vėl į džiūvėsėlius. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
3. Jeigu turite laiko – sūrį įdėkite į kamerą bent 2 valandoms, kad jis sustingtų.
4. Puode ar gilioje keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų. Dėkite po kelias sūrio lazdeles ir gruzdinkite 2–3 minutes, kol jos taps auksinės spalvos.
5. Sūrio lazdeles nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Pabarstykite petražolėmis ir patiekite su marinaros padažu.